Silkeborg Len

Fra WikiSilkeborg
Version fra 21. apr 2009, 00:39 af 87.48.24.76 (diskussion)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

I forbindelse med reformationen i 1536 blev Silkeborg Slot, som alt andet gods ejet af kirken, overtaget af kongen. Derefter blev hele jordtilliggendet omdannet til et kongeligt len - Silkeborg Len, som var datidens forvaltningsområde. Lensmanden var kongens lokale repræsentant og samtidig den øverste militære og civile myndighed - bl.a. skulle han inddrive skatter og afgifter fra fæstebønderne. Han boede på slottet og sørgede herfra for at opretholde lov og orden i hele lenet.

Ved enevældens indførelse i 1660 skete der en omfattende regulering af administrationsenhederne og "len" blev til "amt". Silkeborg Amt, der eksisterede frem til 1794, var i udstrækning lidt større end lenet.

Med Silkeborg Slot som centrum omfattede lenet følgende sogne og byer: Almind, Lysgård, Vium, Karup, Thorning, Sjørslev, Hørup, Levring, Vinderslev, Elsborg, Høbjerg, Grønbæk, Svostrup, Serup, Lemming, Kragelund, Sinding, Balle, Funder, Gødvad, Hinge, Skorup, Tvilum, Gjern, Skannerup, Them, Linå, Vrads, Ejstrup, Nørre Snede, Klovborg, Hammer, Linnerup, Åle og Tørring. Silkeborg Len dækkede altså et område, der er på størrelse med den nuværende Silkeborg Kommune.