Frihedskæmperen

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Lok13252.jpg

Frihedsmonumentet “Frihedskæmperen” i Indelukket, tæt ved Silkeborg Motorbådsklub er udført af billedhuggeren Knud Nellemose (1908-1997) på bestilling af Silkeborg Kommune og udformet i perioden 1946-1951. Monumentet blev afsløret 4. maj 1951.

Frihedskæmperen blev natten til lørdag 14.1.2012 fjernet fra sin sokkel og er ikke siden fundet.

Bronzeskulptur

Bronzeskulpturen måler 265 (incl. bronzefod) x 85 x 82 cm., den er opstillet på en sokkel af lys-grå, bornholmsk granit, som har en højde på 122 cm.

Skulpturen viser en stående, nøgen (idealiseret) ung mand. Han er velproportioneret og atletisk med en rank holdning. Han ser lige frem, har vægten på venstre fod, mens højre ben er placeret lidt tilbage, armene er fremadrettede og fri af kroppen. Han virker åben og årvågen. Skuer han efter noget? Træder han måske lidt tøvende ud af fortidens mørke skygger , og begynder at skue mod en lysere fremtid?

Soklen

Skulpturens granitsokkel er en groft tilhugget blok af lys grå bornholmsk granit, som er forsynet med billedrelieffer og inskription. På bronzefodens bagside er indstøbt kunstnerens signatur ”Knud Nellemose 1948-50” og bronzestøberens stempel ”Lauritz Rasmussen”.

Soklen indgår som en væsentlig del af kunstværket og bidrager til forståelsen af det. På forsiden ses en inskription med digtet ”Til de sejrende” af digteren Poul la Cour.

Nedenunder er anført: Rejst til minde om befrielsen efter fem års tysk besættelse, vold og terror. Baggrunden er hugget ca. 1 cm. ned, hvilket betyder at bogstaverne står fremhævede. På soklen tre øvrige sider findes billedrelieffer, som symboliserer hver sin side af besættelsestiden: overfaldet, modstanden og befrielsen. Nederst på soklens bagside ses teksten ”Rejst 1951”.

”Til de sejrende”

DET KOM SOM EN SUSEN VED AFTEN SÅ UNDERLIG VILDT OG BLIDT SOM REGN OVER TØRRE MARKER DIT LAND ER ATTER FRIT FRI ER LUFTEN DU ÅNDER OG JORDEN UNDER DIN FOD, SOM BØDDELHÅND HAVDE KORSFÆ- STET, ER ATTER VARM OG GOD REJST TIL MINDE OM BEFRI- ELSEN EFTER 5 ÅRS TYSK BESÆTTELSE VOLD OG TERROR


Af Poul la Cour

Lok40.jpg

Billedrelieffer

Reliefferne på de tre andre sider udgør en sammenhængende billedhistorie, som er hugget som meget forenklede billedbånd i den hårde granit.

Side 1 - øverste bånd: Tyske fly på himlen; tyske tropper marcherer; forskræmte borgere.

Side 1 – nederste bånd: Christian X til hest; tysk vagtpost; borgerne samles om kongen.

Side 2 - øverste bånd: Sabotører, eksplosion.

Side 2 – midterste bånd: Tyske soldater fører borgere til fængsel og tortur.

Side 2 - nederste bånd: Henrettelse ved skydning; flammer og barikade.

Side 3 - øverste bånd: Allierede fly på himlen; fængslerne åbnes; englænderne modtages af frihedskæmpere og almindelig borgere (jubel, blomster, flag).

Side 3 – nederste bånd: Landsforrædere føres i fængsel; koncentrationslejrfanger vender hjem; de modtages af venner og familie (flag).

Et historisk monument

Initiativet til at få rejst et sådant historisk monument til minde om de mange, der kæmpede mod tyskerne under besættelsen blev taget af Silkeborg Kommune i juni 1945. Man forhørte sig hos Det kgl. Akademi og fik anbefalet billedhuggeren Knud Nellemose til at løse opgaven.

I foråret 1946 påbegyndte kunstneren sit arbejde med udformningen. Værket blev bekostet af Silkeborg Kommune med støtte. Silkeborg Papirfabrik / De Forenede Papirfabrikker, som ydede dog et bidrag i forbindelse med byens 100 års jubilæum i 1946.

Afsløringshøjtideligheden

Afsløringshøjtideligheden fandt sted 4.5.1951 i overværelse af omkring 300 mennesker – heriblandt byrådet med borgmester J. C. Ravn i spidsen, Knud Nellemose, Poul la Cour, direktør for papirfabrikken Adam Bendix, samt repræsentanter for den lokale frihedskomité.

Monumentet var indhyllet i et Dannebrog, mens Silkeborg Byorkester spillede. Første taler var borgmesteren, som talte om historiens gang, hvorefterer papirfabriksdirektøren mindedes besættelsestidens faldne og foretog selve afsløringen af “Frihedskæmperen”.

Silkeborg havde hermed fået et værdigt befrielsesmonument, som siden blev et vartegn for byen.

Efter tyveriet står kun soklen tilbage (Lis Thavlov)

Stjålet i 2012

Natten til lørdag 14.1.2012 blev Frihedskæmperen væltet ned fra sin sokkel og kørt væk for sandsynligvis at blive solgt til skrot for mellem 6000 og 10.000 kroner. Tilbage var kun den tomme, væltede sokkel. Skulpturen er ikke siden fundet.

Nogle dage efter tyveriet kom det frem, at Silkeborg Museum lå inde med en gipskopi af statuen. Det vurderes dog alligevel at være umuligt at genskabe skulpturen på den baggrund.

To dage senere blev også kobberskulpturen af Reinhoud “Le Reître” stjålet fra skulpturparken ved Kunstcentret Silkeborg Bad.

Fakta

  • Afsløret: 4. maj 1951
  • Kunstner: Knud Nellemose
  • Materialer: Skulptur: bronze. Sokkel: groft tilhugget lys bornholmsk granit
  • Højde: Figur: 265 cm. Sokkel: 122 cm.