Forskel mellem versioner af "Arnakke-kilden"

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
(Kilden)
(Tag: Mobilredigering)
 
(10 mellemliggende versioner af 2 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
  
 
==Kilden==
 
==Kilden==
 +
[[Fil:Arnakke-kilden.jpg|thumbnail|250px|Arnakke-kildens anlæg]]
 +
På sydsiden af [[Ørnsø]], der er beliggende sydvest for Silkeborg, møder grundvandspejlet jordoverfladen. Derfor springer grundvandet her flere steder frem af jorden i varierende mængde.
  
På sydsiden af [[Ørnsø]], der igen er beliggende i Silkeborgs sydvestlige ende, møder grundvandspejlet jordoverfladen. Derforspringer grundvandet her flere steder frem af jorden i varierende mængde.Særlig markant i den forbindelse er Arnakke-kilden, der springer ved foden af [[Arnakke-højen]],som skråner ned mod Ørnsø. Kilden anslås hvert døgn at sende ca. 750.000 literblødt, rent vand op fra jordens indre. Vandet har en hårdhedsgrad på 5,9.Vandet fra Arnakke-kilden er karakteristisk ved at være meget jernholdig.
+
Særlig markant i den forbindelse er Arnakke-kilden, der springer ved foden af [[Arnakke-højen]], som skråner ned mod Ørnsø. Kilden anslås hvert døgn at sende ca. 750.000 liter blødt, rent vand op fra jordens indre. Vandet har en hårdhedsgrad på 5,9. Vandet fra Arnakke-kilden er karakteristisk ved at være meget jernholdigt.
  
 
==Menneskets udnyttelse af kilden==
 
==Menneskets udnyttelse af kilden==
 +
I 1883 oprettedes pga. kilden [[Silkeborg Bad|Silkeborg Vandkuranstalt]].
  
Mennesket har naturligvis udnyttet denne tilsyneladende uudtømmeligeressource. I 1883 oprettedes pga. kilden Silkeborg Vandkuranstalt.
+
I 1968 begyndte [[Neptun Bryggeriet]] i Silkeborg at producere en mineralvand baseret på Arnakke-kilden. Tankvogne hentede vandet og transporterede det til bryggeriet, hvor overskydende jern blev fjernet, hvorefter det blev tappet på flasker.
  
I 1968 begyndte Neptun Bryggeriet i Silkeborg at producereen mineralvand baseret på Arnakke-kilden. Tankvogne hentede vandet og transporterededet til bryggeriet, hvor overskydende jern blev fjernet, hvorefter det blevtappet på flasker.
+
I 1976 begyndte Neptun Bryggeriet at tappe flasker til [http://da.wikipedia.org/wiki/Carlsberg Bryggeriet Carlsberg] sideløbende med egenproduktionen. Tre år forinden var Neptun Bryggeriet blevet solgt til [http://da.wikipedia.org/wiki/De_forenede_Bryggerier De forenede Bryggerier].
  
I 1976 begyndte Neptun Bryggeriet at tappe flasker til Bryggeriet Carlsberg sideløbende medegenproduktionen. Tre år forinden var Neptun Bryggeriet blevet solgt til Deforenede Bryggerier.
+
I 1990 lukkede Carlsberg Neptun Bryggeriet men produktionen af mineralvand er fortsat. I 1999 tappede Carlsberg 14.655 kubikmeter kildevand. Mængden er siden dalet og var i 2011 nede på 5.495 kubikmeter.
  
I 1990 lukkede Carlsberg Neptun Bryggeriet men produktionenaf Mineralvand er fortsat. I år 1999 tappede Carlsberg 14.655 kubikmeterkildevand. Mængden er siden dalet og var i år 2011 5495 kubikmeter.
+
Vandet blev fragtet bryggeriets faciliteter i Fredericia, hvor Carlsberg Kurvand blev produceret.  
 +
 
 +
I juni 2021 opsagde Carlsberg kontrakten og Kunstcentret Silkeborg Bad mistede dermed en betydelig indtægt.
 +
 
 +
[[Kategori:Steder]]

Nuværende version fra 2. jun 2021, 18:53

Kilden

Arnakke-kildens anlæg

På sydsiden af Ørnsø, der er beliggende sydvest for Silkeborg, møder grundvandspejlet jordoverfladen. Derfor springer grundvandet her flere steder frem af jorden i varierende mængde.

Særlig markant i den forbindelse er Arnakke-kilden, der springer ved foden af Arnakke-højen, som skråner ned mod Ørnsø. Kilden anslås hvert døgn at sende ca. 750.000 liter blødt, rent vand op fra jordens indre. Vandet har en hårdhedsgrad på 5,9. Vandet fra Arnakke-kilden er karakteristisk ved at være meget jernholdigt.

Menneskets udnyttelse af kilden

I 1883 oprettedes pga. kilden Silkeborg Vandkuranstalt.

I 1968 begyndte Neptun Bryggeriet i Silkeborg at producere en mineralvand baseret på Arnakke-kilden. Tankvogne hentede vandet og transporterede det til bryggeriet, hvor overskydende jern blev fjernet, hvorefter det blev tappet på flasker.

I 1976 begyndte Neptun Bryggeriet at tappe flasker til Bryggeriet Carlsberg sideløbende med egenproduktionen. Tre år forinden var Neptun Bryggeriet blevet solgt til De forenede Bryggerier.

I 1990 lukkede Carlsberg Neptun Bryggeriet men produktionen af mineralvand er fortsat. I 1999 tappede Carlsberg 14.655 kubikmeter kildevand. Mængden er siden dalet og var i 2011 nede på 5.495 kubikmeter.

Vandet blev fragtet bryggeriets faciliteter i Fredericia, hvor Carlsberg Kurvand blev produceret.

I juni 2021 opsagde Carlsberg kontrakten og Kunstcentret Silkeborg Bad mistede dermed en betydelig indtægt.