Frederikshøj

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Frederikshøj er en 112 meter høj, der ligger i Linå Vesterskov, vest for Risbøge Bakke og Askhøjvænget og umiddelbart syd for Christianshøj.

Frederikshøj er nævnt som ét af de allertidligste udsigtspunkter på turistkort og i turisthåndbøger fra 1860 og 1875. Siden optræder højen kun lejlighedsvis ved navn, hvilket sikkert skyldes, at skovområdet her er privat og ikke altid har været lige tilgængeligt.

Al udsigt fra Frederikshøj er nu dækket af nåletræer. Skovdrift har gennem tiden betydet, at udsigter har flyttet sig eller er groet til. Før skoven omkring 1900 voksede til var der en storartet udsigt på dette punkt. Det giver en beskrivelse fra 1886 et godt indtryk af: ”Fra højen, der ligger i skovkanten, frembyder sig en meget vid udsigt fra Alling Kirke mod øst, over Himmelbjerget, Knøsen, Åsen, hele sydsiden af søbækkenet lige til Thorsø Bakker, Vesterskov, ind til Hvinningdal, til Balle Kirke og Gødvad Kirke, Nordskoven og Sejs Hede".

Frederikshøj er opkaldt efter Frederik 6. og burde derfor egentlig hedde Frederik 6.s Høj. I 1820’erne og 1830’erne udviste kongen stor interesse for Silkeborg-områdets muligheder – for at udnytte jernmalmforekomster og at gøre Gudenåen sejlbar. Desuden synes han at have næret interesse for matrikuleringen af Silkeborgskovene i forbindelse med overgangen til domæneskov (statsskov). Han vides også flere gange at have været i Silkeborg-området for at inspicere skovenes tilstand sammen med sine betroede forstmænd overforstmester Frederik Ferdinand von Krogh, og Frands Baastrup.

Det fremgår således af Berlingske Tidende, at han var på rejse fra Århus til Silkeborg, hvor han overnattede - 16. juni 1836. Derefter han rejste videre til Randers. Navngivningen af Frederikshøj kan være sket på denne tur - Silkeborg er jo ikke et naturligt stop på rejsen mellem Århus og Randers.

Michael Drewsens farbror A. L. Drewsen skriver i sin bog fra 1850 "Fra og om Silkeborg"(p. 69), at Frederik 6. har været i området. Om dronningen var med ved blot ét af disse besøg vides ikke.

Kongestolen i Sønderskov er muligvis også opkaldt efter Frederik 6.