Down Town

Fra WikiSilkeborg
Version fra 17. feb 2016, 12:43 af Wikiadmin (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

I løbet af 1950’ern opstod der jazzklubber overalt i landet. 3. marts 1959 fik Silkeborg sin første jazzklub med eget lokale. Den fik navnet Jazzclub Down Town - og hermed var grunden lagt til en helt ny ungdomskultur.

Down Town var indrettet i Sønderports gamle kulkælder og unge silkeborgensere strømmede til. Det første orkester, der spillede, var Horsens Jazzværk og der var 120 betalende gæster.

Der var næsten udelukkende traditionel jazz på programmet i Down Town. Man klarede sig uden servering af alkohol, da klubben ikke havde bevilling. Et medlemskort kostede 2 kr. og var til salg hos SkoleboghandelenSkoletorvet.

1961: lokaler på Fredensgades Afholdshotel

I 1961 flyttedes aktiviteten til Fredensgades Afholdshotel (Fredensgade 5), hvor der i gården var en velegnet bygning med sal, der tjente som danseskole i dagtimerne.

1963: I Silkeborg Forniklingsanstalts tidligere lokaler / Drewsensvej 52

I maj 1963 måtte klubben flytte igen - denne gang til Drewsensvej 52 i Silkeborg Forniklingsanstalts tidligere lokaler, som man havde lejet sammen med Silkeborg Bordtennisklub. Lokalerne blev indrettet efter alle kunstens regler - der blev revet skillevægge ned, lagt nyt gulv, malet og installeret lys og væggene blev beklædt med rafter.

Datidens hotte band i Silkeborg Bourbon Street Jazzband blev på dette tidspunkt Down Towns husorkester. Klubben var efterhånden blevet en af landets største jazzklubber med 1.500 medlemmer - heraf dog 500 i en aflægger i Viborg.

Man havde til stadighed problemer med huslejen, så for at råde bod på det arrangerede man i 1966 sejlads med jazzmusik på hjejlebådene. Det blev starten på Riverboat Jazz Festival.

1969: I staldbygning til Hotel Silkeborg / Estrupsgade 19

18. maj 1968 holdt man en stor afskedsfest med lokalerne på Drewsensvej, derefter blev der i en periode arrangeret musikaftener i ForsamlingsbygningenVestergade.

Først 4. januar 1969 kunne man igen slå dørene op til helt nyindrettede lokaler - denne gang i en gammel staldbygning i gården til Hotel Silkeborg (Estrupsgade 19).

Down Town kunne ikke overleve den omflakkende tilværelse. Klubben gik fallit - bl.a. på grund af manglende afdrag på et klaver - og lukkede ved juletid 1969.

Klubbens formand siden 1966, Ebbe Johnsen, gav dog ikke op, så i april 1970 åbnede han et nyt jazzhus med navnet Stalden, som havde til huse Down Towns tidligere men udvidede lokaler.

Litteratur

Se bl.a. "Noder og unoder i Silkeborg" af Kurt Balle Jensen, 2002.