3. Sct. Georgs Gilde

Fra WikiSilkeborg
Version fra 18. jul. 2024, 17:27 af Admin (diskussion | bidrag) Admin (diskussion | bidrag) (1 version importeret)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)

I 1962 var Jens Børge Rasmussen, almindeligvis kendt som Ras, én af gruppelederne i 1. Gilde. Han omgikkes med planer om endnu et nyt gilde i Silkeborg. Han havde ved indvielsen af 5. Århus gilde netop hørt, at landsgildemesteren opfordrede til oprettelse af flere og mindre gilder, hvilket helt var i overensstemmelse med hans egne ideer. Gilderne skulle være mindre for at sikre, at gildebrødrene kom til at spille en aktiv rolle og for at samværet kunne blive mere personligt og intimt.

Ras indkaldte derefter interesserede til et indledende møde på Langhoff konditori den 21. februar 1963. Her blev man enige om, at påbegynde arbejdet med oprettelsen af 3. Sct. Georgs Gilde.

Det blev besluttet at den officielle indvielse skulle finde sted den 24. oktober 1963, nemlig på 1. Gildes 25 årsdag og 2. Gildes 5 årsdag.

Ved festgildehallen var såvel landsgildemester som landsgildekansler tilstede, sammen med gæster fra nær og fjern. Festmiddagen med 3 retter mad incl. diverse vine og betjening kostede kr. 39,98, - aftenen sluttede med dans.

3. Sct. Georgs Gilde i Silkeborg var nu en realitet med Ras som gildemester. (Ras døde desværre 2 år senere kun 57 år gammel).

Ved oprettelsen havde 3. gilde 19 gildebrødre og dette antal steg støt i de følgende år indtil 1971, hvor antallet var det største nogensinde, nemlig 53.

Gennem årene har gildet holdt til forskellige steder i byen. I begyndelsen samledes man på Grand Hotel, senere blev det Frimurernes laugssal på La Strada på Torvet med eftergildehal i restauranten. En kort overgang mødtes man på Missionshotellet på Drewsensvej. Derefter holdt man i mange år til på Skovbakken (Sejsvej) og siden 1999 har det været Rosengårdcentret på Borgergade, der har lagt lokaler til. Gildet har op gennem 90'erne, som alle andre gilder lidt under svigtende tilgang fra ”unge ” gamle spejdere, således at antallet af gildebrødre i 2003 var nede på 22.

Udover de for gilder i almindelighed kendte aktiviteter som foredrag, diskussioner, udflugter, good turns, personlig udvikling med meget mere, så har 3. Gilde i tidens løb også markeret sig med følgende særlige projekter:

Good – turn mærket

Gildebror Niels Johansen udkastede i 1966 den idé at 3. Gilde skulle have sit eget julemærke, og en arbejdsgruppe blev nedsat for at realisere tanken. Der gik 2 år med megen skriveri og snak, men så kom mærket på gaden, ganske vist nu som en landsgilde sag, men med 3. gilde som ophav. Good–Turn mærket har i tidens løb kunne samle kr. 2,2 mill., som hovedsageligt er brugt støtte for spejderbevægelsen.

Børnehaver

Efter opfordring fra Gjern kommune har 3. Gilde stået for oprettelsen af 2 børnehaver en i Gjern og en i Voel, den første i 1971 og den sidste i 1980. Sct. Georgs Gilderne havde i 1966 oprettet Sct. Georgs Fonden, hvis formål var igangsætning og administration af vuggestuer og børnehaver i samarbejde med kommunerne rundt omkring i landet.

Sct. Georgs Gildet i Kjellerup blev indviet den 22. marts 1952.

Eksterne henvisninger

Sct. Georgs Gilderne

Sct. Georgs Gilderne i Silkeborg