Ernst Boock

Fra WikiSilkeborg

Ernst Christian Boock (1891-1960) var født i Veng på Skanderborg-egnen og tog som ung en gartneruddannelse. Han forlod siden landbruget og bosatte sig i 1918 i Alderslyst i Balle Sogn.

Levende model

Ernst Boock arbejdede i 1907 som karl på Tammestrup Hovedgård og blev uden at vide det levende model for maleren Gerhard Heilmann. Denne var besøg hos sin farbror, ejeren af hovedgården, og var ude efter motiver til sine forslag til Nationalbankens konkurrence om en ny serie pengesedler. Ude på marken fik Heilmann øje på Ernst Boock, der gik og pløjede med sit hestespand. Han blev Heilmanns motiv og måtte holde stille med sine to heste, mens skitsen blev lavet. Han var dog ikke klar over, at han hermed blev model til Danmarks populæreste pengeseddel, Plovmanden, den 500-kroneseddel, der blev sat i omløb af Nationalbanken i 1910 og holdt sig helt frem til 1964.

Fil:500kr-1.jpg
Kilde: www.nationalbanken.dk

At skitsen indgik i konkurrencen, gik dog først op for Ernst Boock, da han af gårdens forvalter fik overrakt en femmer for sin ulejlighed.

Ernst Boock fortalte sidenhen, at han først langt senere kom til at kende hele historien og rent faktisk så 500-kronesedlen. Men at han sagtens kunne kende sine heste - den forreste var Asta, som han havde haft et særlig godt forhold til, den anden hed Hertha.

Det vakte naturligvis opsigt i Silkeborg, da det kom frem, at Ernst Boock var "Plovmanden".

I familien sagde man, at man jo altid kunne gå i banken og se Ernst - som på grund af sit store faglige og politiske engagement sikkert ikke så ofte var hjemme.

Ernst Boock og sønnen Heinrich sammen med arbejdssjakket, der stod for udvidelsen af dæmningen ved Viborgbroen i 1920

Ernst Boock fra Silkeborg

Efter ankomsten til Silkeborg havde han forskelligt løsarbejde som arbejdsmand, siden som bryggeriarbejder på Silkeborg Bryghus, og til sidst blev han ansat på Silkeborg Andelssvineslagteri, hvor han var ansat i mere end 30 år.

Ernst Boock er dog mest kendt for sit arbejde i den lokale fagbevægelse. Han var bl.a. formand for Slagteriarbejdernes Fagforbund og også i en periode indvalgt i forbundets hovedbestyrelse.

Han var en af pionererne bag opførelsen af arbejderbevægelsens forsamlingsbygning Sønderport og tillige den første formand for repræsentantskabet.

Ernst Boock var gift med Elisabeth Boock, der var medlem af byrådet for Socialdemokratiet i perioden 1943-1951. Sønnen Heinrich Boock førte traditionerne videre som mangeårig formand for Arbejdernes Byggeforening. Hans kone, Juditthe Boock, var ligeledes medlem af byrådet i en lang årræke - 1958-1986 og bl.a. formand for skole- og kulturudvalget i perioden 1962-1986.