Dannevirkevej

Fra WikiSilkeborg

Dannevirkevej er opkaldt efter den middelalderlig fæstningsvold Dannevirke, der ligger i det østlige Sydslesvig ca. 15-20 km nord for det danske riges gamle sydgrænse ved Ejderen.

De ældste dele af Dannevirke blev bygget allerede i 700-tallet, sandsynligvis for at beskytte det strategiske sted, hvor Hærvejen passerer mosestrækningerne ved Hedeby. Senere blev volden udbygget og forbedret mange gange, bl.a. i 1100-tallet under Valdemar den Store. Sidst Danevirke var i brug var i 1864, hvor den gamle vold dog ikke var til megen nytte. I dag er fæstningsanlægget kun synligt som en aflang forhøjning i landskabet, men er en vigtig turistattraktion. Danevirke er af mange blevet brugt som symbol på dansk forsvarsvilje mod (især) tysk imperialisme.

Dannevirkevej er sidevej til Kærsgårdsvej og er forbundet med Husumvej.

Vejen præget af villaer, enkelte ganske mondæne. "Poppelhuset" (Dannevirkevej 3) er vejens ældste villa.

Møllebygningen til Kærsgård Mølle

Dannevirkevej 18 er oprindeligt møllebygningen til Kærsgård Mølle, som er nævnt i skriftlige kilder allerede i 1586. Omkring 1890 var der knyttet bagerivirksomhed till møllen. I 1894 blev den omdannet til kartoffelmelsfabrik, senere til træskofabrik. I 1917 indrettes her Alderslyst Elektricitetsværk, som dog allerede i 1920 flyttes til Kejlstrup Mølle. I 1947 ombygges ejendommen til beboelse.

Ved siden af ses resterne af den tidligere mølledam.

Gader med Sydslesvigske navne

Dannevirkevej indgår i gruppen af gader med navne på Sydslesvigske byer og steder. Disse ligger på begge sider af Kærsgårdsvej og i det gamle kolonihaveområde Hesselhøj. Ud mod Hvinningdal ligger desuden en række gader med navne på sønderjyske byer.


Beliggenhed: Dannevirkevej er beliggende i Silkeborg, Silkeborg Markjorder.