Venskabsbyer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Mange danske kommuner har venskabsbyforbindelser med udenlandske byer eller kommuner. En venskabsbyaftale bygger oftest på et mellemfolkeligt idégrundlag, og går i overvejende grad ud på udveksling af skoleklasser og besøgsordninger mellem foreninger, frivillige organisationer og idrætsklubber. Desuden kan der på det officielle niveau være et mere strategisk samarbejde med møder mellem repræsentanter for de involverede byer.

Oprindeligt var venskabsbysamarbejdet oftest knyttet til det nordiske område. Især efter Murens flad i 1989 blev det dog almindeligt at kommunerne oprettede venskabsbyforbindelse til byer især i det tidligere Østeuropa, men også f.eks. i Nordamerika. Efter kommunalreformen i 2007 blev mange venskabsaftaler opsagt.

Den første danske venskabsbyaftale blev indgået i 1939 mellem Thisted og Uddevalla i Sverige. For Silkeborgs vedkommende blev det først i efterkrigstiden, at der blev indgået sådanne aftaler.

Venskabsbyer - Silkeborg Kommune

På et møde 14. juli 1947 med deltagelse af repræsentanter fra Arendal, Kalmar, Savonlinna og Silkeborg kommuner blev det besluttet, at Silkeborg skulle lave et forslag til et fremtidigt samarbejde. Efterfølgende underskrev de fire kommunalbestyrelser aftalen.

8. december 1986 godkendte Silkeborg Byråd, at udvide venskabsbysamarbejdet til også at omfatte Selfoss på Island, som efter en kommunsammenlægning senere fik navnet Àrborg.

Samme år blev Corona Silkeborgs venskabsby i USA og i 1992 indgik man aftaler med såvel den nordøstpolske by Gizycko som den tyske by Kaiserslautern om at oprette formelle venskabsbyforbindelser.

Venskabsbyer - Kjellerup Kommune

Hagfors (Sverige)

Kiskunfélegyháza (Ungarn)

Sørum (Norge)

Tiszaalpár (Ungarn)

Venskabsby - Them Kommune

Gulbene (Letland)

Venskabsbyer - Silkeborg Kommune 2007-

Ved kommunesammenlægningen i 2007 overtog den ny Silkeborg Kommune venskabsbyerne fra de gamle kommuner. I foråret 2007 besluttede byrådet på baggrund af en gennemgang af de foregående års aktiviteter i venskabsbysamarbejdet, at opdele Silkeborg Kommunes venskabsbyer i en strategisk og en mellemfolkelig del.

Med de byer, som indgik i den strategiske del, etablerede Silkeborg Kommune politiske og administrative forbindelser på alle niveauer, mens de byer, hvor samarbejdet primært foregik på mellemfolkeligt niveau, derefter blev varetaget gennem de mellemfolkelige foreninger.

Det nordiske venskabsbysamarbejde ansås for at indgå i den mellemfolkelige kategori. Derfor blev venskabsbyaftalerne med de nordiske byer officielt opsagt fra Silkeborg Kommunes side. Derefter foregik samarbejdet med disse nordiske byer gennem Foreningen Norden i Silkeborg.

Derudover valgte man at opsige aftalerne med Corona og Gizycko, hvor der de seneste år ikke havde været nogen aktivitet i samarbejdet. Det fortsatte samarbejde med Kiskunfélegyháza og Tiszaalpár i Ungarn og Gulbene i Letland blev derefter varetaget af henholdvis Dansk-Ungarsk Venskabsforening og Them-Gulbene Venskabsforening.

Det betød konkret, at Silkeborg Kommune derefter kun havde venskabsbyaftale med Kaiserslautern i Tyskland.

Gader opkaldt efter venskabsbyer

Arendalsvej

Kalmarvej

Savonlinnavej