Tømrernes kooperative Forretning

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Tømrernes kooperative Forretning var en af de mange lokale kooperative håndværksforretninger, som blev etableret umiddelbart efter befrielsen. Tømrernes kooperative Forretning påbegyndte arbejdet den 1. august 1945.

Tømrernes kooperative Forretning har drevet forretning fra tre adresser i Silkeborg: Ansvej (1945-1954), Skolegade (1954-1968) og Granhøjvej fra 1968.

Tømrernes kooperative Forretnings blev ledet af mænd med nær tilknytning til Tømrernes Fagforening. Forretningen var i perioder i krise og havde interne kontroverser. I 1975 skiftede forretningen navn til Tømrernes Andelsselskab.


(Følgende afsnit er et uddrag fra : "Hustømrerne A/S" af Henrik Fode - 2004 s. 92-93):

"Tømrernes Andelsselskab i Silkeborg havde tidligere været i vanskeligheder (i begyndelsen af 70'erne /jm)og Hustømrerne A/S fra Aarhus havde været involveret i en hjælpeaktion.

Sidst i 1980erne opstod nye alvorlige problemer og hovedleverandøren var blevet nervøs idet »man havde fået bankoplysninger, der ikke var særlig positive«.

Edb-anlæget var intet værd og »burde skrottes«, da hverken direktion eller bestyrelsen kunne få de nødvendige økonomiske oplysninger til en vurdering af situationen.

Forretningen i Silkeborg var af en noget anden karakter end tømrerforretningen i Århus. I Silkeborg producerede man foruden traditionelt tømrerarbejde også møbler. Træmøbler i store serier. Det var netop her, der var problemer. I perioder var de svære at afsætte og lettere blev det ikke af, at flere udenlandske købere undlod at betale og når der så ikke var taget sikkerhed eller tegnet forsikring for produktionen, så kunne det næsten kun gå galt.

Det endte da også med en betalingsstandsning 30. november 1989 og stadfæstelse af en tvangsakkord i februar 1990. Selskabets egenkapital måtte derfor nødvendigvis nedskrives til 0. I stedet indskød Hustømrernes A/S en ny andelskapital på 300.000 kr. og Jord & Beton 1 mill i ansvarlige lånekapital. Hertil kom en ny bestyrelse med bl.a. direktør Niels Lauritzen fra Jord & Beton og økonomichef Egon Christensen fra samme firma. Jørgen Hansen fra Hustømrerne fik ansvaret for den daglige ledelse.

Det blev ikke nogen let opgave. Igen og igen måtte direktionen berette at »regnskabet var væsentligt dårligere end forventet …« Året efter lød det fortsat at »den katastrofale udvikling var fortsat«. Der var kun et at gøre, som det blev sagt på generalforsamlingen 15. november 1991: Selskabet måtte afvikles. Jørgen Hansen blev bedt om at fortsætte som daglig leder indtil alle forhold med tredjemand var afklaret. Der er ingen tvivl om, at det var til stor ærgrelse for kooperatørerne i Århus, at de ikke var i stand til at løse opgaven og hjælpe kollegerne i Silkeborg. Der blev tabt betydelige beløb, og det blev følt som et reelt nederlag. Jørgen Hansen og hans folk kunne ikke gentage modellen fra Århus. Sygdom og uheld blandt personalet i Silkeborg er en del af forklaringen."

Henvisning:

Hustømrerne A/S

Henrik Fode : Hustømrerne A/S (2004)

Arbejderkooperationen i Silkeborg

Keld Dalsgaard Larsen: Arbejderkooperationens historie - set fra Silkeborg (1983)