Silkeborgsøerne

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborgsøerne ligger i Søhøjlandet og er en del af Gudenå-systemet. Det er fællesbetegnelsen for en række søer i området mellem Silkeborg og Ry, som alle kædes sammen af Danmarks længste vandløb, Gudenåen.

Silkeborgsøerne indgår i en bred tunneldal, ca. 20 m.o.h., der er omgivet af skov- og hedeklædte skrænter, de såkaldte falske bakker.

Tilbage i tiden blev Gudenåen primært brugt som transportvej samt energileverandør til de mange vandmøller og industrianlæg, der lå langs åen. De seneste 100-150 års befolkningstilvækst og udvikling har medført, at åen nu primært anvendes til rekreative formål.

Det naturskønne søområde er medvirkende til, at Silkeborg og omegn tidligt blev et et søgt turistmål. Søerne danner rammen om et alsidigt friluftsliv. Mange turister oplever søerne på Hjejleselskabets både mellem Silkeborg, Himmelbjerget og Ry - bl.a. verdens ældste hjuldamper, Hjejlen, men også gennem kano- eller kajaksejlads.

I søsystemet findes der op mod 50 anløbsbroer der ejes og vedligeholdes af Silkeborg Motorbåd Klub, Silkeborg Sejlklub og Ry Bådlaug i fællesskab.

Fire af søerne betegnes ofte Himmelbjergsøerne - det drejer sig om Birksø, Julsø, Borre Sø og Brassø.

Følgende søer henregnes til "Silkeborgsøerne":