Papirfabrikken (bydel)

Fra WikiSilkeborg
(Omdirigeret fra Papirfabrikken)
Skift til: Navigation, Søgning

Papirfabrikken voksede op som ny bydel midt i Silkeborg efter lukningen af Silkeborg Papirfabrik i 2000. De nye ejere - Jægersborg Invest - valgte at renovere det gamle fabriksområde med hensyntagen til stedet kulturhistoriske betydning for Silkeborg. De gamle bygninger blev renoveret skånsomt til nye formål. Planen var og er at skabe et moderne og dynamisk sted for erhverv og kultur med hensyntagen til stedets historiske sjæl. Papirmuseet åbnede i 2004 i de autentiske produktionslokaler for håndgjort papir i Den gamle Bøtte.

Store og små virksomheder etablerede sig, blandt andet Radisson Hotel, byens biograf, Bio og Deloitte. Flere spisesteder og cafeer har etableret sig, og Silkeborg har fået et helt nyt strøg langs åen. Kulturspinderiet er ligeledes flyttet ind i det gamle fabriksværksted.

Nybyggeri har også fundet sted. Ud mod Langebro er opført to punkthuse og Jysk Musikhus, og på selve området blev nyopført Performers House. Rundt om fabriksområdet er opført nye boligområder.

Efter en konkurrence udskrevet af Midjyllands Avis blev de to broer over åen til Papirfabrikken navngivet henholdsvis "Godsbroen" og "Papirgangen" i oktober 2002.

Omskabelsen af Papirfabrikken har vakt stor opmærksomhed, og bydelen modtog i 2007 årets byplanpris i Danmark.

Silkeborg IF Invest A/S overtog i 2008 ejendomskomplekset K/S Papirfabrikken.

Området har to officielle postadresser: Smedebakken og Papirfabrikken.

Litteratur

Keld Dalsgaard Larsen: Fra fabrik til bydel. Om Silkeborg Papirfabrik (i Fabrik & Bolig 2006)

http://www.Papirfabrikken.dk