Nygade

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Nygade set mod Søndergade. Til højre Metodiistkirken. 1945

Nygade er anlagt i 1851 og er således en af de tidligste gader i Silkeborg. Den løber parallelt med Vestergade og forbinder Søndergade og Skoletorvet, hvor dens fortsættelse har navnet Skolegade. Den kom til at rumme en række specielle bygninger. Hvor Tværgade fortsætter til Bindslevs Plads lå således byens første fattiggård, indtil den i 1902 flyttede op på Århusbakken. I samme kompleks lå byens første politistation. Her på hjørnet blev Metodistkirken opført i 1923.

I gården ved Nygade 8 (den nuværende parkeringsplads mellem Søndergade og Nygade) var det første Højskolehjem placeret, indtil der i 1899 blev opført en ny bygning til formålet på Skoletorvet (nu Galerie Moderne). I samme gård etableredes i 1913 Silkeborg Mælkeforsyning - deraf navnet "Mejerigården". På modsatte side af gaden i gården til Nygade 41 lå Silkeborg Andelsmejeri, der oprettedes i 1899.

Th. Langs Skole og Silkeborg Avis (Midtjyllands Avis) startede også deres virksomhed i Nygade. Endelig havde KFUM sin egen bygning i Nygade 25.

Markante bygninger med adresse på Nygade:

Nygade 22 og 20: De to relieffer over indgangsdørene er udført af billedhuggeren Elias Rasmussen Ølsgaard i 1938 for Silkeborg Jern- og Stålforretning. De viser henholdsvis en arbejdssituation fra en traditionel smedje med mester og svende i arbejde ved ambolt og esse og en moderne industriproduktion med hjælp fra taljer og kædetræk.


Indtil den store gadenavnerevision i 1933 hed den vestlige del af nuværende Guldbergsgade i Alderslyst Nygade.


Beliggenhed: Nygade ligger i Silkeborgs midtby.