Mørksø (Østerskov)

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Den lille, vanskeligt tilgængelige Mørksø ligger i Østerskov, øst for Virklund, syd for Avnsø og sydøst for Uglesø. Syd for søen ligger Hoksmose.

Mørksø indgår i EF-habitatområde H181 Silkeborgskovene, som består af dele af skovene og søerne i Søhøjlandet syd og øst for Silkeborg.

Mørksø er helt uberørt af menneskehånd, og er en såkaldt højmosesø, som er karakteriseret ved sit sure vand, der er brunfarvet af opløste humusstoffer. Foruden Mørksø er der to andre brunvandede søer i nordenden af Østerskov - Uglesø, Avnsø, som alle er omgivet af artsrig mosenatur.

En højmosesø er omgivet af en hængesæk af tørvemos (sphagnum), som er vokset ud over vandoverfladen. De døde plantedele, der bliver afsat hvert år fra det flydende plantelag, ender til sidst med at fylde søen helt op, og en egentlige højmose kan herefter dannes. Det betyder, at man ikke uden at få våde fødder kan nå ud til det mørke, dystre vand.

Der er ingen tilløb eller afløb til søen.

Navnet ”Mørksø”

Navnet "Mørksøe" optræder første gang på et matrikelkort fra 1793. Forleddet er adjektivet ”mørk”, som fomodentlig hentyder til søens sure, mørke vand. På ældre geodætiske kort synes navnet på søen at være Hoksmose.

Nævnes af H. C. Andernsen

I artiklen "Silkeborg" i Folkekalender for Danmark fra 1854 skriver H. C. Andersen og den store uberørte natur på vejen til Silkeborg - nybyggerbyen og han har følgende at berette om Mørksø:

Vej- og stiløse skovstrækninger omslutter her dybe søer; på en af disse ses en lille svømmende ø med et enligt hældende træ, den driver om derude, hvorhen vinden fører den. Man fortæller, at en fremmed kom til et af disse vande, den såkaldte Mørksø ved åsen, og følte sig så grebet af dens melankolske karakter, at han, efter at være draget bort, kom igen tilbage og druknede sig her.


Mørksøvej i den nordøstlige del af Virklund har navn efter Mørksø.

Nord for Salten Langsø ligger også en sø ved navn Mørksø.

Fakta

  • Areal: ?
  • Middel vanddybde: ?
  • Maksimal vanddybde: ?