Julekomitéen

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

I Silkeborg var det i mange år Den Store Julekomite, der stod for uddelingen af julehjælpen. Med støtte fra Silkeborg Kommune uddelte tre umage organisationer julehjælp til byens værdigt trængende.

Uddeling af julehjælp

Ganske som nu, har man også tidligere haft familier, som trængte til en hjælpende hånd i juletiden. Almindeligvis var sådan, at hvis man opfyldte nogle bestemte betingelser kunne man få del i hjælpen. I vore dage får man ofte en pakke med mad, men tidligere var det penge, der blev uddelt. I 1940’erne stod Silkeborg og Alderslyst Menighedsråd og Arbejdernes Fællesorganisation for hver sin uddeling julehjælp, som var indsamlet blandt borgerne.

Det gamle rådhus i juletræets skær i 1953. Her foregik møderne i Den Store Julekomite.

Kommunen støtter

Det ændrede sig dog i 1943, hvor socialdemokraterne i byrådet fik vedtaget, at kommunen støttede julehjælpen med 5000 kr. til hver af det nævnte organisationer. Så oven i de beløb der blev indsamlet, ydede kommunen i alt 15.000.

Julekomitéen

Den kommunale støtte til julehjælpen betød, at de tre organisationer sammen stiftede Julekomiteen som blev nedsat med 7 medlemmer fra hver organisation - i alt var de 21. Formanden for Julekomiteen blev forstander for drengehjemmet i Th. Langs-skoleimperiet Aage Larsen. Det ser ud til, at komitéeen, der også af og til omtales som Den Store Julekomite eller Juleudvalget, fastsatte hvor høj støtten skulle være for par, enlige og børn.

Arbejdet i Julekomiteen foregik ved at komiteen trådte sammen i byrådssalen i november og aftalte det praktiske, såsom hvor stort støtten skulle være. Parterne bestemte selv kriterierne for støtte – Fællesorganisationen gav f.eks. kun til organiserede arbejdere.

Kommunen trækker sig

Sådan gik der mange år. Silkeborg kommune støttede julehjæpen, som organisationerne uddelte og dels tog æren for. Når der var underskud dækkede kommunekasse også det. Det var der nu ikke så tit. Ofte var der overskud, som blev overført til året efter.

Men i 1959 var det anderledes. Fagbevægelsen, som var samlet i Arbejdernes Fællesorganisation, ville have kommunen til at yde det fulde beløb til julehjælp, så det ikke skulle indsamles som almisser.

De forslog derfor, at kommunen hævede sin støtte fra 40.000 til 80.000. Julekomitéen var uenig –de mente, at folk havde et ønske om at hjælpe i juletiden og hvis julehjælpen blev et offentligt gode vil andre bare begynde nye indsamlinger.

Alligevel sendte Fællesorganisationen forslaget til byrådet. Samme år fik juleuddelingen et underskud på over 8000.

Silkeborg Kommune indvilger igen i at dække underskuddet, men man besluttede samtidig at indstille støtten til juleuddelingen. I stedet gav kommunen et beløb i december til pensionister og invalide.

Ingen hjælp til invalide og gamle

Det lykkedes at fortsætte julehjælpen trods den manglende kommunale støtte. Byens aviser Silkeborg Avis og Aftenposten indsamlede store beløb så julen reddes for de fattigste. Dog forhindrede man pensionister og invalide i at søge julehjælp. Det ser ret mærkeligt ud, at netop den gruppe udelukkes. De var ellers den gang nogle af de svageste i samfundet. Man kan forestille sig at man håbede på at presse kommunen til at støtte igen ved at udelukke denne svage gruppe.

Det er svært at se om det kun var Fællesorganisationen, der tog dette skridt eller hele Julekomitéen.

I 1963 opgav man igen det mærkelige forbud mod invalide og gamle andel i julehjælpen med henvisning til, at der var fuld beskæftigelse og derfor næppe ret mange arbejdere, der fik brug for hjælpen. Juleuddelingen fortsatte på den måde frem til 1973.

Efterlysning

Julekomitéens arkiv mangler i Silkeborg Arkivs samlinger. Vores viden om Den Store Julekomité stammer fra det kommunale arkiv og fra Arbejdernes Fællesorganisations protokoller, hvor julekomitéens møder refereres. Men vi mangler Julekomitéens eget arkiv og faktisk har vi heller ingen billeder.

Julekomitéen var, som et samarbejde mellem kristne og faglige grupper, et utraditionelt samarbejde.

Arkivets spor af Julekomiteen løber ud i sandet da Arbejdernes Fællesorganisation på grund af økonomiske vanskeligheder træder ud af samarbejdet. Men det ville være spændende at finde ud af hvad der siden skete og hvad de andre mente om sagen.

Så derfor hvis du ligger inde med oplysninger eller dokumenter fra Julekomiteen og arbejdet i og omkring den vil vi på Silkeborg Arkiv med glæde tage i mod dem. Så kan vi måske skrive historien færdig til næste år.