Johanne Luise Heiberg

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

I juli 1871 gæstede datidens berømte skuespillerinde Johanne Luise Heiberg (1812-1890) Silkeborg. Allerede mandag 10. juli 1871 var hun gået ombord på et dampskib i København, som skulle bringe hende og hendes fire ledsagere til Århus. Ikke siden hun som 20-årig i 1833 var på sin sidste teaterturné, havde hun besøgt Jylland. Hun havde set frem til en romantisk sejlads, men kom til at opleve en overfart i strid regn og blæst. Selskabet indlogerede sig på det fornemme Hotel Royal i Århus. Det vedblev næsten uophørligt med at regne de næste par dage, og selskabet blev temmelig misfornøjede over ikke at finde bekendte hjemme til at tage sig lidt af dem.

Det var derfor med en vis fryd og glæde, at de efter to timers kørsel med den helt nyetablerede togforbindelse ankom til Silkeborg om eftermiddagen, torsdag 13. juli. Efter aftale modtoges de på banegården af hotelværtens søn student Heegaard - den senere hotelejer, sagfører og branddirektør Michael Heegaard Grabow. Fru Heiberg var glad over, at hun ikke havde ladet sig indlogere på byens fineste hotel (Hotel Silkeborg i Østergade) som i Århus. Hun var ovenud tilfreds med betjeningen på Hotel Dania.

I de følgende dage kører selskabet ture til de kendte udsigter og sejler på Gudenåen. Fru Heiberg synes egnen er smuk og skøn, men alligevel er der noget stillestående og livløst ved den. Hun savner de store bøgetræer, hun kender fra Dyrehaven. Ind imellem regner og blæser det også kraftigt – det er en lunefuld dansk sommer.

Søndag 16. juli kommer Michael Drewsen ind på hotellet for at invitere dem med på køre- og sejlture til nogle af de mange smukke steder og udsigter. Det ender med at de flytter ind i hans statelige villa og som så mange før dem nyder de godt af hans store gæstfrihed.

Under én af disse ture er man nok kørt op i Nordskoven ad Hårupvej og er nået ud på Ulvehoved. Der yderst på bakken mod øst lige ned til Ulvedalen har den 58-årige fru Heiberg sikkert ladet tankerne vandre tilbage til barndom og ungdom, hvor hun om sommeren var på Dyrehavsbakken ved Ulvedalene nord for København og hvor hun optrådte med sin yngre søster for gæsterne.

Dengang, måske allerede under opholdet, har Drewsen sikkert foranlediget, at bænken der på stedet for fremtiden skulle bære navnet ”Fru Heibergs Bænk”. Besøget fandt sted i 1871, og fem år senere var bænken afsat på Generalstabens kort. Fru Heiberg fik altså sin bænk på bakken ved Ulvedalen. Symbolikken til det nordsjællandske er slående. Måske har hun fortalt Drewsen om Dyrehaven, og for at beære hende har han kørt hende til stedet.

Der kan findes mange gode grunde til at Johanne Luise Heiberg valgte at tage på ferie netop i Silkeborg.

Hun kendte H. C. Andersen, som havde tre lange ophold hos Michael Drewsen i 1850’erne. Han har sikkert malerisk beskrevet egnens skønhed for hende.

Endvidere var hun meget knyttet til den indflydelsesrige teaterdirektør Jonas Collin og hans familie. Hans datter Ingeborg var gift med Michael Drewsens farbror A. L. Drewsen, som besøgte nevøen i 1850.

Desuden kan Silkeborgs første præst, digteren Jens Christian Hostrup have opfordret hende til at drage hertil.

Mest afgørende for, at hun netop det år tager til Silkeborg er dog nok, at hendes trofaste brevven, A. F. Krieger, var gæst hos Drewsen de sidste dage af maj samme år.