Gummiengen

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Den nordlige del af Gummiengen ses i forgrunden. I baggrunden ligger Nørrevangskolen og Lindeparken

Gummiengen er det område i Alderslyst, der ligger langs med Kejlstrupvej og mellem Enghavevej og Lavendelvej.

Navnet ikke officielt, men det indgår i kommuneplanen 2009-2020, hvor området betegnes som det eneste større grønne område i den centrale del af bydelen og derfor skal bevares som sådan.

Baggrunden for navnet

I 1907 lejede Silkeborg Kommune et stykke jord i Alderslyst af ejeren af Vester Kejlstrup. Dens jorder strakte sig dengang fra gårdbygningerne (på Kejlstrupvej) og ned til Enghavevej. Lejen var sikkert overkommelig, for jordbunden var moseagtig og ubrugelig til landbrug. Et større areal var drænet med afløb til mølledammen tilhørende Kejlstrup Mølle.

På det lejede areal opførte Silkeborg Kommune en bygning – af de omkringboende kaldet “Chokoladefabrikken" - beregnet til behandling af affald, såvel dag- som natrenovation. De to typer blev læsset af hvert sit sted og senere blandet sammen i det blandeanlæg, som var installeret i bygningen. Her var der også et vaskerum, hvor toiletspandene blev renset med damp, før de igen blev bragt ud.

Den uhumske masse blev bredt ud over den moseagtige bund, hvor det lå og gærede og omdannedes til kompost. Dette gav området navnet “Gummiengen”.

Selv om det var anselige mængder, der endte på dette sted, varede det faktisk ikke længe, før det hele var dækket med planter, der spirede frem fra de mange frø og kerner, som naturligt blev tilført.

Der er beretninger om, at byens fine fruer mødtes med spånkurve på affaldsstakkene for bl.a. at samle friske lækre solmodne tomater. Senere på sommeren hentede de grønne tomater til hjemmesyltning.

Bortkørsel af latrin fra ejendomme i byen skete efter et regulativ, og blev udført af kommunen. Enhver grundejer var forpligtet til at benytte denne ordning, og betale for ydelsen. De vogne der blev benyttet, var konstrueret således, at intet kunne spildes under transporten. Af samme årsag måtte ingen private forestå transporten, og det var ikke tilladt at nedgrave latrin i haver eller gartnerier.

Efterhånden som kloakeringen blev gennemført i Silkeborg og Alderslyst blev områdets funktioner overflødige.

Lossepladsen blev i 1942 flyttet til Århusbakken, hvor Silkeborg Teglværk havde efterladt store lergrave, der skulle fyldes op.

Senere i 1940'erne og 1950'erne blev Gummiengen benyttet af forskellige idræts- og sportsforeninger – bl.a. Alderslyst Idrætsforening. Der blev spillet både håndbold og fodbold, ligesom også bueskytterne brugte området.

Gummiengen bebygges

Chokoladefabrikken blev revet ned i 1957, men i 1963 opførtes på grunden en midlertidig fjernvarmecentral på hjørnet af Kejlstrupvej og Lavendelvej. Og i 1968 kunne en helt ny varmecentral tages i brug.

Det nærliggende område henlå derefter som vildnæs, men siden opførtes der på den sydlige del bl.a. – Silkeborg Posthus (1985), Alderslyst Bibliotek (1994), børnehaven Engen (1996) samt bofællesskabet Enghusene (2001).

Der er dog stadig et stort bynært rekreativt område med en herlighedsværdi, der kan danne grobund for grønne oplevelser og som er ved at udvikle sig til en park.