Gammelkol

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Udsigt fra Gammelkol over Julsø. Midtfor ses Dynæs. Foto: Lis Thavlov, 2021.

Gammelkol er en bakketop syd for Gammel Laven, som skråner ned mod Julsø og det fredede område ved Dynæs. Fra toppen er der en overdådig udsigt over Dynæs, Julsø og til Himmelbjerget.

Omkring 30 ha. af Laven Hovgårds mark, som udgør Gammelkol, blev fredet i 1965 på initiativ af gårdejer Kristian Fiirgaard. Han følte sig tilskyndet af den begyndende interesse for udstykning til sommerhuse og ønskede at sikre offentlighedens adgang til dette smukke område. Efter fredningen blev der anlagt en offentlig parkeringsplads ved Himmelbjergvej, hvorfra der fører stier til Gammelkol og Dynæs.

Nationalmuseet gravede i 1969 på Gammelkol og benævner stedet som et anseligt voldsted fra middelalderen. Der er stadig spor af en rektangulær vold rundt om højdepunktet.

Et voldsted er et sted, hvor der engang stod en borg eller en fæstning. Sådanne borge eller fæstninger blev opført af kongen, store kirkefyrster eller stormænd. Det var dog de færreste anlæg, der var store middelalderborge eller store forsvarsanlæg. For det meste var anlæggene beskedne af størrelse og de blev kun brugt, når tiderne var usikre.

Folk, der var født og opvokset i Gammel Laven i slutningen af 1800-tallet, kunne fortælle om et haveanlæg med lysthus på stedet – et udsigtspunkt, som også havde navnet "Jomfruens Lysthus".

Efterleddet ”kol” betyder høj eller afrundet top.

Gammelkol ligger 91 m.o.h.