Fru Heibergs Bænk

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Fru Heibergs bænk findes i Nordskoven på et punkt, der er 73 m. højt - nærmere bestemt sydøst for Ulvehoved tæt ved stien, der stejlt går ned til Ulvedalen og næsten 200 m. nord for krydset mellem Skovriderens Vej og Ulvedalsvej.

I 1886 har man fra bænken kunnet se direkte over til Klüwers Kanal ved Avnsø. Endvidere har der været udsyn både mod Himmelbjerget og over til skov- og bakkeområderne i Østerskov, Thorsø Bakker, Vesterskov og ind til Silkeborg by.

I dag findes her mest store skovfyr, hvis krone dækker det meste af udsigten. Mellem grenene kan man lige se en smule af bakkerne bag Thorsø. Endnu kan man ved bænken, som ved andre udsigtspunkter, se hjulsporene af en rundkørsel, hvor udflugtsvognene har kunnet vende.

Stedet er nævnt på i turisthåndbogen fra 1875 og er afsat på de første geodætiske kort over området fra 1876. Siden forekommer det i turistvejvisere med tilhørende kort. På geodætiske kort efter 1970 er stedet ikke medtaget, men det er afsat i Skov- og Naturstyrelsens kort over Nordskoven (Vandreture i Statsskovene, nr. 19).

Bænken er opkaldt efter den berømte danske skuespillerinde Johanne Luise Heiberg , der var feriegæst i Silkeborg i 1871. Hun var på flere køre- og sejlture med Michael Drewsen for at besigtige den smukke egn. Det fremgår af en lille rejsehåndbog, at der allerede i 1870 var en bænk på stedet.

Beliggenheden er nok ikke tilfældigt valgt, idet Ulvedalene i Dyrehaven nord for København siden hendes barndom havde været hende et særligt yndet sted, hvor hun også på sine ældre dage gik mange ture.

Læs mere om berømthedens sommerophold i Silkeborg under Johanne Luise Heiberg.