Slåensø

Fra WikiSilkeborg
Version fra 4. dec 2008, 16:56 af 192.168.1.117 (diskussion)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Slåensø

Slåensø er beliggende i Silkeborg Kommune/Them Sogn, nærmere betegnet i den østlige ende af Silkeborg Sønderskov og umiddelbart syd for den langt større Borre Sø. Den er omgivet af høje skovbevoksede skrænter, der får den til at ligne en bjergsø. Det meget kuperede terræn langs sydsiden af såvel Slåensø som Borre Sø er opstået, da indlandsisen smeltede. Slåensø ligger således 4 meter højere end det øvrige søsystem og er på det dybeste sted 12 meter dyb.

Slåensø har helt klart og rent vand, fordi den ikke har noget egentligt tilløb. Den får sit vand fra kildevæld langs de stejle bredder og fra underjordiske kilder, hvilket giver mulighed for et helt specielt dyreliv.Brunkulslejer ved Slåensø

I de stejle skrænter I området omkring søen blev der i de sidste årtier af 1800-tallet gravet brunkul. Det viste sig imidlertid ret huritgt at være urentabelt – det var for svært at få fat i kullene, som også var af meget ringe kvalitet.Millingbæk

Slåensø er opstemmet ved Millingbæk, der danner afløbet til Borre Sø. Her findes Hjejlebådenes anløbsbro. Vandkraften fra opstemningen er tidligere blevet udnyttet til industrielt brug i mindre målestok, f.eks. Millingbæk Savværk, som bl.a. fremstillede træsko. Senest husede stedet en sommerrestaurant, som nedbrændte i 1951 og som ikke blev genopført.Stednavne

Stednavne i terrænet omkring Slåensø fortæller på mange måder historie.

Ud til Borre Sø vest for Slåensø ligger Prinsens Ladeplads, Folbækkær Ladeplads og Den Høje Ladeplads – det er steder, hvor man i sin tid udskibede træet fra skovene. Det blev så med pramme fragtet af Gudenåen til Silkeborg, som det er beskrevet I H. C. Andersens fortælling “Ib og lille Christine”.

Bakkerne Kongestolen, H. C. Andersens Høj og Åsen er såkaldte falske bakker, der er dannet ved at det omkringliggende materiale er eroderet væk.

Der er gode muligheder for gåture omkring Slåensø ad stier, som bl.a. fører til Abrahams Skød med en god udsigt over Paradisøerne, eller til Kongestolen (82 m), hvorfra der er en enestående udsigt over Slåensø og videre mod nord til Borre sø og Brassø.

Flere sagn og overleveringer er knyttet til egnen. I den vestlige ende af søen ud mod Borre Sø ligger således Ryttermosen. Til dette sted knytter sig sagnet om, at her omkom nogle svenske ryttere under svenskekrigene, fordi var blevet vildledt, da de spurgte om vej.