Silkeborg Gasværks GLOBUS

Fra WikiSilkeborg
Version fra 5. feb 2016, 14:53 af Mouritsen (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning
Gasbeholderen genopmales i 1949

I foråret 1936 opførte firmaet Vølunds Maskinfabrik en ny opretstående højtryksbeholder på Silkeborg Gasværk. Den var meget moderne og kuglerund, hvilket sparede en del plads på gasværksgrunden. Mens opførelsen var godt i gang fik et lyst hoved den sjove idé, at den skulle males som en globus.

Silkeborg Byråd vedtog forslaget og i løbet af september gjorde malermester Åge Haarup og hans svende idéen til virkelighed.

Alt blev nøje opmålt i det rette størrelsesforhold på verdens største globus – Jylland kom til at måle 29 cm. i længden. Dog blev prikken, der angav Silkeborgs placering uforholdsmæssig stor.

Globussen fik hurtigt en markant plads blandt Silkeborgs turistattraktioner – på linje med Hjejlen og Himmelbjerget.

I maj 1957 fik globen en gennemgående reparation - al malingen blev slebet af og verdenskortet blev derefter malet op igen.

Op gennem 1950'erne og 1960'erne blev gasværksdriften stadig mere urentabel og i 1966 vedtog Byrådet at nedlægge værket. Den endelige lukning var en realitet i 1968.

I samme tidsrum kom der røster frem om, at den bynære placering af et gasværk ikke var hensigtsmæssig - det skyggede for udsigten til Langsøen og bevirkede, at byen vendte ryggen mod søen. Desuden var der allerede planer om at opføre byens nye rådhus på den attraktive grund.

Globussen stod med andre ord i vejen for udviklingen, nu da den havde mistet sin egentlige funktion som gasbeholder. Den var heller ikke blevet vedligeholdt gennem længere tid, hvilket betød at den var rusten og at malingen skallede af. Den havde med andre ord tabt sin attraktionsværdi.

I 1971 anbefalede turistforeningen, at globussen enten blev genopmalet eller flyttet et andet sted hen. Byrådet mente, at en opmaling var for dyr og desuden ville den optage for meget plads på den planlagte parkeringsplads. Den skulle væk hurtigst muligt. Det blev set af mange som mangel på respekt for det gamle klenodie og skabte en del debat. Bl.a. betød det, at der blev sat en underskriftsindsamling i gang for bevarelse af globussen i Silkeborg.

Løsningen blev, at Økonomiudvalget blev bemyndiget til at afhænde globussen kvit og frit hurtigst muligt – inden for kommunegrænsen.

Det blev autoforhandler Steen Jensen, der i januar 1972 efter en licitation erhvervede globussen gratis. Han skulle dog selv betale den ret bekostelige flytning, som kom til at foregå 17. maj, kl. 3 om natten.

Gasbeholderen blev bugseret over Langsøen til Kærsgårdsbroen, hvorfra den blev transporteret videre på blokvogn - holdt oppe af to kraner, som kørte foran og bagved. Hvis det skulle være foregået ad vejnettet hele vejen ville det have været nødvendigt at nedtage el-ledninger undervejs.

Gasbeholderen under flytning i 1972.

Globussen blev placeret som blikfang på hjørnet af Håndværkervej og Navervej. Her fik Steen Jensen efterfølgende opført en udstillingshal og værksted for sin forretning, der nu fik navnet ”Globus Biler”.

Først i september 1973 stod globussen nyopmalet på sin sokkel. Denne gang var det malerfirmaet Herm. Rasmussen, der udførte det særprægede dekorationsarbejde. Den er siden blevet genopmalet i 1981 og senest i 2005.

Jorden er ca. 1.275.061 gange større end denne lokale udgave.

Fakta:

  • Vægt: 40 tons
  • Diameter: 10 m.
  • Omkreds: 31,43 m.
  • Overflade: 314,3 m2
  • Rumfang: 523,2 m3