Sejling

Sejling er en by i Silkeborg Kommune med 327 indbyggere (2019). Den er beliggende 6 km nordvest for Silkeborg by, 1 km nordøst for Skægkær og 11 km sydøst for Kjellerup by.

Sejling hører til Sejling Sogn, og Sejling Kirke ligger i byen.

Midt i Sejling By mødes de fire veje: Lemmingvej, Ørevadbrovej, Sejlingvej og Ebstrupvej.

Sejling Skole blev nedlagt, da centralskolen i Skægkær blev taget i brug ved skoleårets start i august 1964.

I Sejling ligger Sejling Forsamlingshus, der blev opført i 1881. I 1962 stod et nyt forsamlingshus færdigt. Byens gadekær ligger ved siden af forsamlingshuset.

Sejling 1901

I 1901 blev Sejling beskrevet således: "Sejling med kirke, præstegård, skole, forsamlingshus (opført 1881), sparekasse (oprettet 12/2 1872), mølle og telefonstation.; desuden var der en smedje.

Stednavnet

Stednavnet er nævnt første gang i ældre kilder i 1452 - med staveformen "Seyling". I 1501 benyttes "Seiling" og det synes i overvejende grad at være stavemåden frem til midten af 1800-tallet. Da bliver "Sejling" med generalstabskortene den benyttede staveform.

Navnet kommer muligvis af mandsnavnene "Saigil" eller måske snarere det gamle danske mandsnavn "Sighulf", der bl. a. kendes fra Landsbynavnet Sejlstrup i Børglum Herred.

En kendt teori i den gamle lokalbefolkning var, at navnet Sejling kom af, at i gammel tid var området omkring byen dækket af vand så det i perioder kun var muligt at tilgå området ved at sejle dertil. Dette omtales i bogen Vort Sogns historie i 100 år, bind 8.


Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe wikiSilkeborg ved at udvide den, evt. med dine egne erindringer.
Senest ændret 15. juni 2020 kl. 21:58