Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Peter Jessen

1.119 bytes tilføjet, 9. mar 2020, 14:49
/* Hovedgården */
[[Fil:damaskvaever-s-kristensenPeter Jessen, 11/2 1886 – 28/10 1938, manufakturhandler.gif|thumb|350px|Damaskvæver S. Kristensen]]Søren Kristensen (1847-1938) var født ==Baggrund==Peter Jessen voksede op i [http://da.wikipedia.org/wiki/Hørning_(Randers_Kommune) Hørning] ved RandersGrønbæk præstegård, hvor hans far var væverpræst. Han kom i lære hos faren og var opkaldt efter læretiden kom han til [http://www.denstoredanske.dk/Livsstilsin farfar,_sport_og_fritid/Håndarbejde/Tekstilindustri/Køng_fabrik Køngs Fabrik] ved Vordingborg. Her vævede man udelukkende fint dækketøj til hoffet med indvævede navnetræk der også havde været præst og våbnerprovst i Grønbæk, ligesom man var leverandør til [http://da.wikipedia.org/wiki/Kunstflidslotteriet Kunstflidslotteriet], hvis formål bl.a. var at skabe interesse for dansk kunstflidog Peter blev derfor kaldt ”Den Bette Provst”.
I 1877 blev Han fik hjemmeundervisning og begavelsen fejlede da heller ikke noget, men da han gift var ordblind - hvilket man dengang ikke vidste at stille noget op med Mette Kirstine Jensen– var det oplagt, med hvem at han fik seks børn - bl.a. sønnenikke skulle studere og han blev derfor sat i manufakturhandlerlære hos købmand Peter Koch i Randers ligeså snart, snedkermester [[Sigurd Glavind Kristensen]], der havde sit møbelsnedkeri beliggende på Østergade 11han var blevet konfirmeret.
== Til Silkeborg i 1875 ==Efter nogle års ophold i København kom Søren Kristensen til Silkeborg og nedsatte sig som [httpLæretiden bekom ikke Peter vel://da.wikipedia.org/wiki/Damask damaskvæver] 27. april 1875. Han lejede sig ind i ejendommen på hjørnet han led af [[Østergade]] hjemve og [[Godthåbsvej]] hos købmand [[ Frederik Ferdinand Høltzermann]]var ikke rigtigt med i det, der foregik. Allerede En vældig opsang fra Peter Koch, der åbenbart så muligheder i 1877 købte han imidlertid ejendommenden unge Peter, der lavede om på det tidspunkt kun bestod af et lille et-etages hus. Gennem årene blev der udvidet forhold og bygget nyt, så der til sidst var et sammenhængende bygningskompleksPeter Jessen ”vågnede op og tog sig sammen”.
Damaskvæveriet Efter endt uddannelse blev Peter Jessen ekspedient i en stor manufakturforretning – Dalgaards – i Herning og her mødte han sin kommende hustru, Inger Edinger Jensen, som var beliggende datter af en bankdirektør i bygningen langs Godthåbsvejbyen. På Østergade 11 lå privatboligen og forretningen==Kontantforretning==I starten af marts 1910 kunne Silkeborgs borgere i stort opsatte annoncer i byens aviser læse, at der med tiden udviklede sig til i slutningen af måneden ville åbne en manufakturhandel med salg på hjørnet af sengeudstyr [[Vestergade]] og beklædning[[Tværgade]] i det såkaldte ”[[Tårnhuset]]”. Gennem årene lejede en række forretninger sig indDet, dels der adskilte denne forretning fra de mange andre manufakturhandlere i stueetagen og dels byen, var, at den udelukkende ville sælge mod kontant betaling, idet Peter Jessen i kælderenannoncerne redegjorde for, hvor fordyrende for alle parter kredit i virkeligheden var.
Omkring 1905 ophørte damaskvæverietPeter Jessen var på det tidspunkt 24 år, idet vævemaskinerne fortrængte håndvævene, men Søren Kristensen fortsatte stadig ugift og med sin forretningsiger og skriver 250 kr. på bankkontoen syntes det som noget af et sats. Gaver og lån fra familien bragte dog det samlede beløb op på 3750 kr. og forretningen viste sig også fra start at være en succes. En af grundene til denne succes har givetvis været, at Peter Jessen var den første i Silkeborg til at sælge færdigsyet tøj.
Forretningen fortsatte med at vokse og Peter Jessen måtte løbende udvide – både butiksareal og produktionsvirksomhed – således at han ved sit 25-årsjubilæum i 1935 var indehaver af forretningen, en konfektionsfabrik, en buntmagervirksomhed og en kjoleindustri.==Hovedgården==Forretningen nåede allerede det første år en omsætning på over 100.000 kr. og da Peter og Inger i mellemtiden var blevet gift, lejede Peter Jessen i december 1910 den halvdel del af [[Fil:OestergadeHovedgården]], der ligger nærmest åen for 650 kr i årlig leje.jpg|thumb|350px| SÅret efter købte han alle Hovedgårdens 10.000 kvadratmeter for 32.500 kr. Kristensens forretning på hjørnet af Østergade og Godthåbsvejgården blev også hjem for hans forældre og hans bror, Johannes, cader havde nedsat sig som sagfører i Silkeborg. 1905]]
== Studietur til Tyskland ==Søren Kristensen var en ualmindelig dygtig kunstvæver I folketællingen fra 1915 kan man se, at der foruden familien og erhvervede i årenes løb flere diplomer deres tjenestefolk boede et antal kommis'er og udmærkelser lærlinge fra forretningen forskellige udstillingergården. I 1882 modtog han således et stipendium fra [http://da.wikipedia.org/wiki/Den_Reiersenske_Fond Den Reiersenske Fond] Hvor og drog på studierejse til Tysklandhvordan de har været indlogeret, kan man ikke se, hvor han besøgte flere af de store vævedistrikter men der har været ganske mange mennesker i Sachsen og Schlesienhuset.
== Stor kundekreds ==Søren Kristensen opnåede selv at blive leverandør til KunstflidslotterietDe bevarede regnskaber for selve butikken ”Peter Jessen” dokumenterer da også en sund og veldrevet forretning, men de dokumenterer ligeledes, at Peter Jessen og forsynede desuden mange store herregårde rundt om i landet med dækketøjfru Inger levede ”godt”:privatforbruget angives til ca. Han havde således betydelige leverancer 36.000 kr (forretningens samlede lønudgifter var til sammenligning ca. 84.000 kr) hvortil kommer udgifter til Frijsensborgbil, Clausholmbåd, Brattingsborg, ligesom han også havde kunder sommerhus i Slesvig, Holsten Juelsminde og Sverigevedligeholdelse af Hovedgården. Selvfølgelig I en artikel om familien Jessen på Hovedgården fortæller nevøen, Peter Neergaard Jessen, at familien altid havde virksomheden også tre tjenestepiger og en stor kundekreds i lokalområdetchauffør, der også passede haven og familiens to rideheste.
== Totalafholdsmand ==Søren Kristensen Peter Jessen var totalafholdsmand da også i mange år Silkeborgs største skatteyder, og var det i en af drivkræfterne bag stiftelsen af sådan grad, at han i 1919 truede med at flytte til [[Silkeborg AfholdsforeningAlderslyst]] af skattemæssige årsager, da han var uenig i 1880den ansættelse ligningskommissionen i Silkeborg havde foretaget. Han var en lang årrække formand for foreningen og det var også ham, der rejste tanken om, at afholdsforeningen skulle have sin egen [[Østergades Afholdshotel|bygning]]blev dog boende på Hovedgården hele sit liv.
== Politiker Kristen og rejselysten==Søren Kristensen Både Peter og Inger Jessen var kendt som en frisindet radikal mand. Det meget kristne og Peter var således næppe noget tilfælde, at den socialdemokratiske pioner, væver [[Mads Anton Madsen]] havde arbejde hos damaksvæver Kristensen, i mange år medlem af KFUMs og at det socialdemokratiske [[Silkeborg Socialdemokrat|dagblad]] Sankt Lukas Stiftelses bestyrelse ligesom han var aktiv i en periode havde kontor i hans ejendomForeningen for Kristelige Manufakturlærlinge og Den Kristelige Manufakturhandlerforening.
I perioden 1896-1911 var Søren Kristensen medlem af kommunalbestyrelsen. Han var opstillet af en kreds af vælgere, der kaldte sig "Den kommunale opposition", siden repræsenterede han partierne Venstre og Det radikale Vesntre. Han var bl.a. med Men også i det nære kom det kristelige sindelag til forberedelserne af Silkeborgs overgang til købstad.udtryk:
== Andre tillidshverv ==Søren Kristensen havde et utal I den meget omfattende samling af tillidshverv og var aktiv i mange sammenhænge. Han var således med korrespondance til at oprette [[familien Jessen, som befinder sig på Silkeborg Handelsarkiv, er et langt brev fra en tidligere ansat, der takker for al den støtte, han havde modtaget fra familien under en større livskrise. Det fremgår ikke præcis, hvad denne krise skyldtes, men det tyder på, at den både har været religiøs og ”praktisk” - han antyder selv, at man kunne have haft anledning til at drage hans hæderlighed i tvivl. Familien Jessen havde dog stolet fuldt og Landbrugsbank]] fast på ham og sad i dennes repræsentantskab frem til sin dødhan havde boet hos familien, da han havde det værst. Desuden Da han skrev brevet, var han medlem af [[Silkeborg Grundejerforening]]s bestyrelse og blevet ansat i flere år foreningens formand, medlem af bestyrelsen for [[Velgørenhedsselskabet]], formand for en ny virksomhed i en ny by og medlem af bestyrelsen der var ingen grænser for [[Venstreforeningen]] og medlem af [[Silkeborg Håndværkerforening|Håndværkerforeningen]]s bestyrelsede lovord, han havde at sige om sin tidligere arbejdsgiver.
[[Kategori:Personer|KristensenKort efter deres sølvbryllup i 1935 blev Inger Jessen ramt af kræft og døde i 1938. Peter Jessen, Søren (1847der længe havde lidt af dårligt hjerte – sikkert blandt andet fremkaldt af for meget arbejde – døde af et hjerteanfald kun to måneder senere, 52 år gammel. ==Kilder== Peter Neergaard Jessen: Silkeborg Hovedgård og Jessen-1938)]]slægten. Østjysk Hjemstavn 1997 Silkeborg Avis Silkeborg Socialdemokrat Silkeborg Venstreblad Silkeborg arkiv
843
redigeringer