Kjellerups byvåben

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Det sidste byvåben for Kjellerup kommune var ikke det første der blev brugt. Det som blev brugt er fra 1949. Det forestiller en høj, med en vippebrønd på. Farven på højen er grøn, vippebrønden er grå og baggrunden er gul.

Hørup er høj-toppen, der har noget med en gravhøj at gøre. Det er et talende våben: det olddanske ord kælda. bevaret i jysk Kjæld, kjel, betyder kilde eller brønd, hentydning til Kjellerup.

Vippebrønden som byvåben afløste et tidligere våben, Lysgårds Herreds sejl.

Kjellerup er i dag den største by i Lysgårds herred, så det var helt naturlig for Kjellerup by intil 1949, da byen fik sit eget byvåben. Hidtil brugtes Lysgårds sejl.

Dette våben forestiller en mand, der med højre hånd holder et lys. Midt i motivet er der et W og ovenover et lægemotiv. Rundt om våbenet står følgende: "Christus er det evige liv", samt årstallet 1634. I våbenhuset i Thorning kirke ses Lysgårds herreds våben.

Den nye Silkeborg Kommune, der opstod pr. 1.1.2007 ved en sammenlægning af Silkeborg, Kjellerup, Them og Gjern Kommuner bruger den tidligere Silkeborg Kommunes byvåben.

Kilde: Kjellerupegnens historie.