Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Bødker Nielsen

629 bytes fjernet, 8. mar 2020, 14:26
Jacob ChristensenChristian Georg Nielsen, 2119/8 1873 5 1849 324/12 1924, redaktør5 1923. Bødker, byrådsmedlem.[[Billede:IMG_2033.JPG|thumb|270px|Bødker Christian Georg Nielsen, udateret]]Chr. Nielsen – eller Bødker Nielsen, som han konsekvent omtales i aviserne – var et ægte barn af Silkeborgs pionertid. Hans far – Johan Hendrik Nielsen - var papirarbejder men blev senere nattevægter, familien på 8 boede i [[Østre Længe]] og han har gået i skole hos Silkeborgs første lærer, folketingsmedlem[[Børge Møller]].
Jacob Christensen Som 16-årig var han udlært bødkersvend og blev født - meget usædvanligt for tiden - boende hjemme i Kvorning som søn af landarbejder Jnogle år, men senest i 1876 blev han gift med Christine Nielsen og fik sit første barn. ChristensenHan blev far til 7 børn i alt.
Efter Han startede sin konfirmation kom han i lære som typograf på Vestjyllands Socialdemokrategen bødkerforretning under meget små vilkår, men han rykkede det lykkedes ham at drive forretningen frem til en større virksomhed og i 1898 videre til journalistikken. Christensen følge avisernes nekrologer, var også i han en kort periode redaktør for V. Sganske velstillet mand. inden I hvert fald købte han i 1900 kom til Silkeborg og blev redaktør 1893 ejendommen på hjørnet af [[Silkeborg SocialdemokratSøndergade]], som samme år var startet som en lokal aflægger af Aarhus Socialdemokratog [[Nygade]] for 15.000 kr.
I 1903 blev Jacob Christensen medlem af byrådet samtidig med, at han overtog pladsen som socialdemokratisk folketingskandidat eften sin svigerfar, væver [[MOm privatpersonen Chr. A. Madsen]], som havde været opstillet både 1898 og 1901 – dog uden at blive valgt. Det lykkedes heller Nielsen ved vi ikke for Christensen i 1903alverden; om Bødker Nielsen lidt mere.
I 1906 vandt han valget Han var i 1891 med 28 stemmer foran venstremanden til at stifte [[Byriel JensenDemokratisk Forening]], som havde været Silkeborgs repræsentant i folketinget siden 1895. Ved valget i 1910 opnåede han ikke valgvar et særdelses aktivt medlem af [[Silkeborg Håndværkerforening]], men blev genvalgt 1913 og han sad derefter i folketinget til sin dødbestyrelsen for [[Arbejdernes Fællesbageri]] og bestyrelsen for Hjælpekassen. Hans hjertesager var dog [[børnebespisningen]] og skolebørnenes og de ældres forhold.
Hans landspolitiske arbejde førte lokale resultater Ved Bødker Nielsens død havde Silkeborg 3 aviser med sighver sit politiske tilhørsforhold, blandt andet oprettelsen af flere togforbindelser til nemlig [[SilkeborgAvis]], men han fremhæves især som var talerør for sit virke det traditionelle Venstre, [[Silkeborg Venstreblad]], som Socialdemokratiets ordfører i beskatnings- støttede det nye, Radikale Venstre og landbrugsspørgsmål [[Silkeborg Socialdemokrat]]. Nielsen var socialdemokrat og samtiden så de beskrivelser af ham , som en kommende landbrugsministerman kan finde i de 3 avisers nekrologer varierer noget. Socialdemokraten fremhæver naturligvis hans ”djærve natur og trofaste, retlinede karakter”, hvorimod Silkeborg Venstreblad omtaler hans ”joviale, buldrende og til tiden noget frastødende væsen”.
Samtidig med folketingsarbejdet fortsatte Jacob Christensen som medlem af byrådetAviserne er dog enige om, hvor at han – sammen med [[Carl Sørensen]] - havde været en drivende kraft sagde sin mening og stod ved den og det i opførelsen af [[De Gamles Hjem]] på [[Sanatorievej]]. Dette hjem var ifølge Silkeborg Socialdemokrat en mønsterinstitutiongrad, så han tidligt fik tilnavnet ”Slagværket” - et navn, som blev besøgt og beundret fra alle dele af landethan angiveligt glad tog til sig. Stille er det i hvert fald ikke altid gået for sig.
Han var derudover formand for den jyske huskreditforening, medlem af den kommunale skattelovskommission, medlem af forretningsudvalget for Nationalforeningen, medlem af overskyldsrådet, formand for forretningsudvalget for Da han i 1894 deltog i venstremanden [[Kjellerup-SilkeborgbanenByriel Jensen]]s opstillingsmøde gjorde han sig i følge Skanderborg Avis ud til bens i en sådan grad, medlem af forretningsudvalget at selv hans politisk ligesindede forsøgte at tysse på ham. Avisen sluttede sin artikel om mødet med følgende ord: ”Guderne fri os for Nationalforeningen til tuberkulosens bekæmpelse og bestyrelsen nogensinde at få sådan en fremtoning oftere at se på vælgermøderne.” En anden avis beskriver han modsat som ”Det gode humørs repræsentant for [[Silkeborg Badesanatorium]]den yderste fløj.
I forbindelse Da han i 1896 blev valgt til Silkeborg byråd sammen med hans død skrev flere aviser4 andre socialdemokrater, at han havde arbejdedet for hårdt og budt sig selv for meget; blandt andet lykønskede Silkeborg Avis alle de hyppige rejser mellem København og Silkeborg i en tid, hvor det var så som så med komfortenvalgte på nær Bødker Nielsen. Allerede i marts 1923 blev han ramt Tværtimod beklagede avisen valget af en hjerneblødning mens han passede sit arbejde i folketinget og han måtte igennem en længere rekonvalecensperiode. Da der i november 1924 var blevet stillet et mistillidsvotum til socialminister Borgbjergham, følte Christensen sig rask nok til da den frygtede at rejse til København for at give sin støtte. Imidlertid fik han et ildebefindende mens han drak formiddagskaffe ville spilde byrådets tid med sin kone på det missionshotel i Løngangsstrædetom, hvor de boede, når de var i København. Han blev indlagt på Rigshospitalet og døde kort efter af en hjerneblødningideologisk bragesnak.
Jacob Christensen efterlod sig Silkeborg Avis bragte den gang lange, udførlige referater fra byrådets møder og intet tyder på, at avisen fik ret i sin hustrupåstand, Jennyidet de indlæg fra Bødker Nielsen, der som nævnt var datter af væver [[Mads Anton Madsen]] og to børn: Kirstenblev refereret, alle viser en mand, der var damefrisør loyalt og aktivt deltog i Silkeborg forvaltningen af byen og Robert, der var journalist ved den socialdemokratiske pressedens forskellige væsner. Han sad i byrådet i 13 år.
Jacob Christensen beskrives som en 'oprindelig' socialdemokratDa han døde i 1923, som på efter at det nærmeste i nogen tid var født ind i sagen og for hvem loyalitetengået tilbage med hans helbred, idealismen og resultaterne talte mere end selve kampen. I sin nekrolog citerer Silkeborg Venstreblad Jacob Christensen for, at han stillede sig lidt tvivlende overfor loyaliteten hos de mange nye vælgere, som socialdemokratiet efterhånden fik, og han udtalte, at hans glæde ved arbejdet var ved at forsvindealle byens aviser – deres politiske uenigheder til trods – enige om, fordi 'selvviskheden var ved at tage overhånd også i arbejderkredse.'[[Bødker Nielsen havde været Silkeborg Avis]] en god og redaktør [[Sophus Sørensen]]”bypatriotisk” mand, med hvem Jacob Christensen ofte havde krydset klinger - både som redaktør og som politiker – fremhævede især hans ærlighed og at man altid kunne regne med hvis ”brede, at han holdt sit ord: en aftale indgået selvsikre skikkelse ville blive savnet også med en politisk modstander - den stod ved magtikke mindst på valgdagene. Og avisens nekrolog slutter:
==Kilder==
'...Vi, der hører til Jac. Christensens politiske Modstandere, sænker Kaarden ved hans Baare. Vi bliver aldrig enig med Socialdemokratiet, hverken om Maal eller Midler; men det forhindrer os ikke i at bedømme Socialdemokratiets Mænd retfærdigt. Jac. Christensen hørte til dets bedste.'Silkeborg Avis/Midtjysk Folketidende
==Kilder==Silkeborg Venstreblad
Silkeborg SocialdemokratSocialdemokraten
Silkeborg Skanderborg Avis Silkeborg Venstreblad
Silkeborg Arkiv
843
redigeringer