Chr. Ørneborg

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Oerneborg.PNG

Chr. Ørneborg, 1876 - 27/5 1950, hotelejer, formand for Silkeborg Turistforening 1942 - 1950, Friboligforeningen 1948 - 1950 og Restauratørforeningen i Silkeborg ?? - 1942.

Chr. Ørneborg blev født i Them, men kom som 11-årig til Silkeborg. Efter sin konfirmation kom han i skrædderlære hos Josias Nielsen og blev også svend, men for at supplere lønnen havde han også job som keglerejser i Lunden. Dette arbejde gav ham lyst til at gå i lære som kelner (i.e. tjener). I nogle år var han borte fra byen - han var blandt andet i København, hvor han boede på pensionat med senere statsminister Thorvald Stauning - men i 1899 kom han tilbage til Silkeborg og blev kelner i Silkeborg Håndværkerforening.

I 1910 blev han overkelner på Hotel Dania og i 1918 købte han det af Rasmus Andersen og han og hans hustru, som stod for at lede køkkenet, drev det indtil de i 1942 solgte det til Tage Friismann.

Chr. Ørneborg havde siden århundredeskiftet været meget aktiv i arbejdet med at arrangere ildfestregatta og da Silkeborg Turistforenings hidtidige formand, bankdirektør Ramsing døde i 1942 - netop som Ørneborg med egne ord var blevet "løs og ledig på torvet" - var han nærmest selvskreven til at overtage formandskabet. I løbet af de 8 år, hvor Ørneborg var formand, voksede Silkeborg Turistforenings medlemstal i en sådan grad, at foreningen var landets trediestørste.

Kilder

Silkeborg Avis

Silkeborg Socialdemokrat

Silkeborg VenstrebladDenne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe wikiSilkeborg ved at udvide den, evt. med dine egne erindringer.