Bryggeriet Godthaab/Godthåb

Fra WikiSilkeborg
Version fra 3. jun 2019, 21:42 af Lis Thavlov (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Bryggeriet Godthaab var et hvidtøls- og senere også mineralvandsbryggeri, som 1899 blev stiftet af Niels Madsen i små, lejede lokaler på daværende Viborgvej 1.

G1.JPG

Niels Madsen trådte tilbage i 1911 og overdrog bryggeriet til sin søn, Andreas, som i 1913 købte grunden Viborgvej 4-6, der stort set omfattede den firkant, der i dag udgøres af Godthaabsvej, Søvej, Chr. d. 8s vej og Østergade og i 1916 kunne et helt nyt bryggeri tages i anvendelse.

Denne bygning husede bryggeriet eller dele deraf helt frem til lukningen i 1980, idet man moderniserede og udvidede undervejs i takt med udviklingen:

Øl havde i århundreder været det, man drak for at slukke tørsten og det var en del af enhver (land)husmoders repertoire at kunne brygge det, man havde behov for. Efterhånden som forskellige bryggerier opstod over hele landet, skiftede flere og flere besværet (og den sandsynligvis svingende ølkvalitet) ud med at få øllet leveret. I starten blev øllet tappet på ankre men senere gik man over til også at tappe dem på såkaldte hel- og halvflasker.

Andreas Madsen fortalte i et interview med Silkeborg Avis, at i 1911, da han overtog, kostede sådan et anker med 18 liter øl 70 øre og det var ganske almindeligt at kunder på landet købte et anker om ugen.

I 1928 udskiftede bryggeriet bl.a. de gamle træbryggekar med aluminiumstanke og man fik et helt nyt køleanlæg.

I 1944 opførtes et helt nyt bryghus og det gamle fungerede nu alene som ølaftapningshal.

Holger Madsen, søn af Andreas Madsen, blev i 1949 kompagnon i bryggeriet, som på det tidspunkt beskæftigede cirka 10 medarbejdere, der producerede hvidtøl, taffeløl og 8 forskellige slags mineralvand. Bryggeriet var på det tidspunkt det største hvidtølsbryggeri i Jylland.

Holger Madsens søn, Andreas havde fra han var ganske ung gået til hånde på bryggeriet med forefaldende arbejde og da han i 1970 overtog ledelsen fortalte han til Silkeborg Avis, at han stadig var en slags altmuligmand: både produktionschef og sodavandstapper. Bryggeriet beskæftigede stadig kun 10 mand, hvoraf de 3 var salgschauffører.

Bryggeriets ølbiler udenfor Godthåbsvej 4-6

Hvidtølsproduktionen var samme år blevet stoppet, da bryggeriet ikke havde muligheder for at udvide og sodavandsproduktionen var vokset. Man valgte derfor at droppe hvidtøllet til fordel for mere lagerkapacitet.

Til gengæld var Godthaab blevet depot og distributør for Ceres og forhandlede hele dette bryggeris sortiment - dog med hovedvægt på øllet. Godthaab var på det tidspunkt Jyllands næststørste Ceresdepot udenfor Aarhus, men faktisk havde Godthaab allerede fra 1911 repræsenteret andre jyske bryggerier i Silkeborg – ikke mindst Horsens Øl.

Bryggeriet Godthaab blev i 1980 opkøbt af Silkeborgs andet bryggeri, Neptun.

Kilder

Silkeborg Avis

Silkeborg Socialdemokrat

Bryggeriet Godthaabs 50-års jubilæumsskrift

Silkeborg Arkiv