Forskel mellem siderne "Bødker Nielsen" og "Peter Jessen"

Fra WikiSilkeborg
(Forskel mellem sider)
Skift til: Navigation, Søgning
 
 
Linje 1: Linje 1:
Christian Georg Nielsen, 19/5 1849 24/5 1923. Bødker, byrådsmedlem.
+
Peter Jessen, 11/2 1886 28/10 1938, manufakturhandler.
[[Billede:IMG_2033.JPG|thumb|270px|Bødker Christian Georg Nielsen, udateret]]
+
==Baggrund==
Chr. Nielsen – eller Bødker Nielsen, som han konsekvent omtales i aviserne – var et ægte barn af Silkeborgs pionertid. Hans far – Johan Hendrik Nielsen - var papirarbejder men blev senere nattevægter, familien på 8 boede i [[Østre Længe]] og han har gået i skole hos Silkeborgs første lærer, [[Børge Møller]].
+
Peter Jessen voksede op i Grønbæk præstegård, hvor hans far var præst. Han var opkaldt efter sin farfar, der også havde været præst og provst i Grønbæk, og Peter blev derfor kaldt ”Den Bette Provst”.
  
Som 16-årig var han udlært bødkersvend og blev - meget usædvanligt for tiden - boende hjemme i nogle år, men senest i 1876 blev han gift med Christine Nielsen og fik sit første barn. Han blev far til 7 børn i alt.
+
Han fik hjemmeundervisning og begavelsen fejlede da heller ikke noget, men da han var ordblind - hvilket man dengang ikke vidste at stille noget op med – var det oplagt, at han ikke skulle studere og han blev derfor sat i manufakturhandlerlære hos købmand Peter Koch i Randers ligeså snart, han var blevet konfirmeret.
  
Han startede sin egen bødkerforretning under meget små vilkår, men det lykkedes ham at drive forretningen frem til en større virksomhed og i følge avisernes nekrologer, var han en ganske velstillet mand. I hvert fald købte han i 1893 ejendommen hjørnet af [[Søndergade]] og [[Nygade]] for 15.000 kr.
+
Læretiden bekom ikke Peter vel: han led af hjemve og var ikke rigtigt med i det, der foregik. En vældig opsang fra Peter Koch, der åbenbart så muligheder i den unge Peter, lavede om det forhold  og Peter Jessen ”vågnede op og tog sig sammen”.
  
Om privatpersonen Chr. Nielsen ved vi ikke alverden; om Bødker Nielsen lidt mere.
+
Efter endt uddannelse blev Peter Jessen ekspedient i en stor manufakturforretning – Dalgaards – i Herning og her mødte han sin kommende hustru, Inger Edinger Jensen, som var datter af en bankdirektør i byen.
 +
==Kontantforretning==
 +
I starten af marts 1910 kunne Silkeborgs borgere i stort opsatte annoncer i byens aviser læse, at der i slutningen af måneden ville åbne en manufakturhandel på hjørnet af [[Vestergade]] og [[Tværgade]] i det såkaldte ”[[Tårnhuset]]”. Det, der adskilte denne forretning fra de mange andre manufakturhandlere i byen, var, at den udelukkende ville sælge mod kontant betaling, idet Peter Jessen i annoncerne redegjorde for, hvor fordyrende for alle parter kredit i virkeligheden var.
  
Han var i 1891 med til at stifte [[Demokratisk Forening]], han var et særdelses aktivt medlem af [[Silkeborg Håndværkerforening]], han sad i bestyrelsen for [[Arbejdernes Fællesbageri]] og bestyrelsen for Hjælpekassen. Hans hjertesager var dog [[børnebespisningen]] og skolebørnenes og de ældres forhold.
+
Peter Jessen var på det tidspunkt 24 år, stadig ugift og med siger og skriver 250 kr. på  bankkontoen syntes det som noget af et sats. Gaver og lån fra familien bragte dog det samlede beløb op på 3750 kr. og forretningen viste sig også fra start at være en succes. En af grundene til denne succes har givetvis været, at Peter Jessen var den første i Silkeborg til at sælge færdigsyet tøj.  
  
Ved Bødker Nielsens død havde Silkeborg 3 aviser med hver sit politiske tilhørsforhold, nemlig [[Silkeborg Avis]], som var talerør for det traditionelle Venstre, [[Silkeborg Venstreblad]], som støttede det nye, Radikale Venstre og [[Silkeborg Socialdemokrat]]. Nielsen var socialdemokrat og de beskrivelser af ham, som man kan finde i de 3 avisers nekrologer varierer noget. Socialdemokraten fremhæver naturligvis hans ”djærve natur og trofaste, retlinede karakter”, hvorimod Silkeborg Venstreblad omtaler hans ”joviale, buldrende og til tiden noget frastødende væsen”.
+
Forretningen fortsatte med at vokse og Peter Jessen måtte løbende udvide – både butiksareal og produktionsvirksomhed – således at han ved sit 25-årsjubilæum i 1935 var indehaver af forretningen, en konfektionsfabrik, en buntmagervirksomhed og en kjoleindustri.
 +
==Hovedgården==
 +
Forretningen nåede allerede det første år en omsætning på over 100.000 kr. og da Peter og Inger i mellemtiden var blevet gift, lejede Peter Jessen i december 1910 den halvdel del af [[Hovedgården]], der ligger nærmest åen for 650 kr i årlig leje. Året efter købte han alle Hovedgårdens 10.000 kvadratmeter for 32.500 kr. og gården blev også hjem for hans forældre og hans bror, Johannes, der havde nedsat sig som sagfører i Silkeborg.
  
Aviserne er dog enige om, at han sagde sin mening og stod ved den og det i en grad, så han tidligt fik tilnavnet ”Slagværket” - et navn, som han angiveligt glad tog til sig. Stille er det i hvert fald ikke altid gået for sig.
+
De bevarede regnskaber for selve butikken ”Peter Jessen” dokumenterer da også en sund og veldrevet forretning, men de dokumenterer ligeledes, at Peter Jessen og fru Inger levede ”godt”:
 +
privatforbruget angives til ca. 36.000 kr (forretningens samlede lønudgifter var til sammenligning ca. 84.000 kr) hvortil kommer udgifter til bil, båd, sommerhus i Juelsminde og vedligeholdelse af Hovedgården.  I en artikel om familien Jessen på Hovedgården fortæller nevøen, Peter Neergaard Jessen, at familien altid havde tre tjenestepiger og en chauffør, der også passede haven og familiens to rideheste.
  
Da han i 1894 deltog i venstremanden  [[Byriel Jensen]]s opstillingsmøde gjorde han sig i følge Skanderborg Avis ud til bens i en sådan grad, at selv hans politisk ligesindede forsøgte at tysse på ham. Avisen sluttede sin artikel om mødet med følgende ord: ”Guderne fri os for nogensinde at få sådan en fremtoning oftere at se vælgermøderne.” En anden avis beskriver han modsat som ”Det gode humørs repræsentant for den yderste fløj.
+
Peter Jessen var da også i mange år Silkeborgs største skatteyder, og det i en sådan grad, at han i 1919 truede med at flytte til [[Alderslyst]] af skattemæssige årsager, da han var uenig i den ansættelse ligningskommissionen i Silkeborg havde foretaget. Han blev dog boende Hovedgården hele sit liv.
 +
==Kristen og rejselysten==
 +
Både Peter og Inger Jessen var meget kristne og Peter var i mange år medlem af KFUMs og  Sankt Lukas Stiftelses bestyrelse ligesom han var aktiv i Foreningen for Kristelige Manufakturlærlinge og Den Kristelige Manufakturhandlerforening.
  
Da han i 1896 blev valgt til Silkeborg byråd sammen med 4 andre socialdemokrater, lykønskede Silkeborg Avis alle de valgte på nær Bødker Nielsen. Tværtimod beklagede avisen valget af ham, da  den frygtede at han ville spilde byrådets tid med tom, ideologisk bragesnak.
+
Men også i det nære kom det kristelige sindelag til udtryk:
  
Silkeborg Avis bragte den gang lange, udførlige referater fra byrådets møder og intet tyder på, at avisen fik ret i sin påstand, idet de indlæg fra Bødker Nielsen, som blev refereret, alle viser en mand, der loyalt og aktivt deltog i forvaltningen af byen og dens forskellige væsner. Han sad i byrådet i 13 år.
+
I den meget omfattende samling af korrespondance til familien Jessen, som befinder sig Silkeborg arkiv, er et langt brev fra en tidligere ansat, der takker for al den støtte, han havde modtaget fra familien under en større livskrise. Det fremgår ikke præcis, hvad denne krise skyldtes, men det tyder på, at den både har været religiøs og ”praktisk” - han antyder selv, at man kunne have haft anledning til at drage hans hæderlighed i tvivl. Familien Jessen havde dog stolet fuldt og fast på ham og han havde boet hos familien, da han havde det værst. Da han skrev brevet, var han blevet ansat i en ny virksomhed i en ny by og der var ingen grænser for de lovord, han havde at sige om sin tidligere arbejdsgiver.
  
Da han døde i 1923, efter at det i nogen tid var gået tilbage med hans helbred, var alle byens aviser deres politiske uenigheder til trods enige om, at Bødker Nielsen havde været Silkeborg en god og ”bypatriotisk” mand,  hvis ”brede, selvsikre skikkelse ville blive savnet – ikke mindst på valgdagene.
+
Kort efter deres sølvbryllup i 1935 blev Inger Jessen ramt af kræft og døde i 1938.  Peter Jessen, der længe havde lidt af dårligt hjerte sikkert blandt andet fremkaldt af for meget arbejde døde af et hjerteanfald kun to måneder senere, 52 år gammel.
  
 
==Kilder==
 
==Kilder==
  
Silkeborg Avis/Midtjysk Folketidende
+
Peter Neergaard Jessen: Silkeborg Hovedgård og Jessen-slægten. Østjysk Hjemstavn 1997
  
Silkeborg Venstreblad
+
Silkeborg Avis
  
Silkeborg Socialdemokraten
+
Silkeborg Socialdemokrat
  
Skanderborg Avis
+
Silkeborg Venstreblad
  
Silkeborg Arkiv
+
Silkeborg arkiv

Versionen fra 9. mar 2020, 16:46

Peter Jessen, 11/2 1886 – 28/10 1938, manufakturhandler.

Baggrund

Peter Jessen voksede op i Grønbæk præstegård, hvor hans far var præst. Han var opkaldt efter sin farfar, der også havde været præst og provst i Grønbæk, og Peter blev derfor kaldt ”Den Bette Provst”.

Han fik hjemmeundervisning og begavelsen fejlede da heller ikke noget, men da han var ordblind - hvilket man dengang ikke vidste at stille noget op med – var det oplagt, at han ikke skulle studere og han blev derfor sat i manufakturhandlerlære hos købmand Peter Koch i Randers ligeså snart, han var blevet konfirmeret.

Læretiden bekom ikke Peter vel: han led af hjemve og var ikke rigtigt med i det, der foregik. En vældig opsang fra Peter Koch, der åbenbart så muligheder i den unge Peter, lavede om på det forhold og Peter Jessen ”vågnede op og tog sig sammen”.

Efter endt uddannelse blev Peter Jessen ekspedient i en stor manufakturforretning – Dalgaards – i Herning og her mødte han sin kommende hustru, Inger Edinger Jensen, som var datter af en bankdirektør i byen.

Kontantforretning

I starten af marts 1910 kunne Silkeborgs borgere i stort opsatte annoncer i byens aviser læse, at der i slutningen af måneden ville åbne en manufakturhandel på hjørnet af Vestergade og Tværgade i det såkaldte ”Tårnhuset”. Det, der adskilte denne forretning fra de mange andre manufakturhandlere i byen, var, at den udelukkende ville sælge mod kontant betaling, idet Peter Jessen i annoncerne redegjorde for, hvor fordyrende for alle parter kredit i virkeligheden var.

Peter Jessen var på det tidspunkt 24 år, stadig ugift og med siger og skriver 250 kr. på bankkontoen syntes det som noget af et sats. Gaver og lån fra familien bragte dog det samlede beløb op på 3750 kr. og forretningen viste sig også fra start at være en succes. En af grundene til denne succes har givetvis været, at Peter Jessen var den første i Silkeborg til at sælge færdigsyet tøj.

Forretningen fortsatte med at vokse og Peter Jessen måtte løbende udvide – både butiksareal og produktionsvirksomhed – således at han ved sit 25-årsjubilæum i 1935 var indehaver af forretningen, en konfektionsfabrik, en buntmagervirksomhed og en kjoleindustri.

Hovedgården

Forretningen nåede allerede det første år en omsætning på over 100.000 kr. og da Peter og Inger i mellemtiden var blevet gift, lejede Peter Jessen i december 1910 den halvdel del af Hovedgården, der ligger nærmest åen for 650 kr i årlig leje. Året efter købte han alle Hovedgårdens 10.000 kvadratmeter for 32.500 kr. og gården blev også hjem for hans forældre og hans bror, Johannes, der havde nedsat sig som sagfører i Silkeborg.

De bevarede regnskaber for selve butikken ”Peter Jessen” dokumenterer da også en sund og veldrevet forretning, men de dokumenterer ligeledes, at Peter Jessen og fru Inger levede ”godt”: privatforbruget angives til ca. 36.000 kr (forretningens samlede lønudgifter var til sammenligning ca. 84.000 kr) hvortil kommer udgifter til bil, båd, sommerhus i Juelsminde og vedligeholdelse af Hovedgården. I en artikel om familien Jessen på Hovedgården fortæller nevøen, Peter Neergaard Jessen, at familien altid havde tre tjenestepiger og en chauffør, der også passede haven og familiens to rideheste.

Peter Jessen var da også i mange år Silkeborgs største skatteyder, og det i en sådan grad, at han i 1919 truede med at flytte til Alderslyst af skattemæssige årsager, da han var uenig i den ansættelse ligningskommissionen i Silkeborg havde foretaget. Han blev dog boende på Hovedgården hele sit liv.

Kristen og rejselysten

Både Peter og Inger Jessen var meget kristne og Peter var i mange år medlem af KFUMs og Sankt Lukas Stiftelses bestyrelse ligesom han var aktiv i Foreningen for Kristelige Manufakturlærlinge og Den Kristelige Manufakturhandlerforening.

Men også i det nære kom det kristelige sindelag til udtryk:

I den meget omfattende samling af korrespondance til familien Jessen, som befinder sig på Silkeborg arkiv, er et langt brev fra en tidligere ansat, der takker for al den støtte, han havde modtaget fra familien under en større livskrise. Det fremgår ikke præcis, hvad denne krise skyldtes, men det tyder på, at den både har været religiøs og ”praktisk” - han antyder selv, at man kunne have haft anledning til at drage hans hæderlighed i tvivl. Familien Jessen havde dog stolet fuldt og fast på ham og han havde boet hos familien, da han havde det værst. Da han skrev brevet, var han blevet ansat i en ny virksomhed i en ny by og der var ingen grænser for de lovord, han havde at sige om sin tidligere arbejdsgiver.

Kort efter deres sølvbryllup i 1935 blev Inger Jessen ramt af kræft og døde i 1938. Peter Jessen, der længe havde lidt af dårligt hjerte – sikkert blandt andet fremkaldt af for meget arbejde – døde af et hjerteanfald kun to måneder senere, 52 år gammel.

Kilder

Peter Neergaard Jessen: Silkeborg Hovedgård og Jessen-slægten. Østjysk Hjemstavn 1997

Silkeborg Avis

Silkeborg Socialdemokrat

Silkeborg Venstreblad

Silkeborg arkiv