Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Anton Rosen

8 bytes fjernet, 6. aug 2009, 11:20
Samtidig med dette arbejde begyndte Rosen sin egen virksomhed i byen. Her blev han husejer på Skolegade 28 – dog kun i perioden 1883-1885. I 1889 blev han gift med Martine Grabow, som var datter af gæstgiver Jens Grabow – en af handelspladsens nybyggere og ejer af det hotel, der senere skulle blive til ”[[Dania]]”. Anton Rosens personlige tilknytning til byen er sikkert en del af forklaringen på de mange markante bygninger fra hans hånd, som det blev til i de efterfølgende 40 år. Som det fremgår af nedenstående oversigt over hans byggearbejder i og omkring Silkeborg, forestod han 27 nybygninger, hvoraf de 18 endnu eksisterer, samt en række om- og tilbygninger m.m.
=== Stil ===
Anton Rosen er kendt for sin fabulerende stil med finurlige og dekorative bygningsdetaljer. Facader og gavle er ofte prydet med et væld af træskærerarbejder eller med figurfriser; de ses ofte også at være forsynet med bindingsværk som et karakteristisk træk. Kendetegnende for flere af hans værker i Silkeborg er endvidere røde mursten og fundamenter af kløvede marksten.
=== Inventar ===
Anton Rosen arbejdede ikke kun med bygningerne og deres ydre udtryk, men formgav også tilhørende møbler og andet inventar, f.eks. til [[Silkeborg By- og Amtssygehus]], [[Th. Langs Skoler]] og til sommerhuset [[Egedal|”Egedal”]].
=== Silkeborgs byvåben ===
Da Silkeborg blev købstad i 1900 valgte man Rosens forslag til [[Silkeborgs byvåben|byvåben]]. Det er et meget enkelt motiv med en bispehue, en borg og nederst en serie bølgelinjer. Det refererer til sagnet om [[Silkeborg Slot]], der blev anlagt der, hvor bispens hue drev i land. Det kom naturligvis til at indgå på facaderne af flere af de offentlige byggerier – bl.a. By- og Amtssygehuset og [[Borgerskolen]], men sjovt nok også på gavlen af det private byggeri på [[Vestergade 9A]]. Byvåbnet har vist sin livskraft, idet det stadig er i brug.
=== Værkfortegnelse - Anton Rosen og Silkeborg ===
[[Billede:Silkeborg_Centralsygehus.jpg|260px|thumb|Silkeborg Centralsygehus]]
*1884: Ligkapel // Vestergade 100, ”Vestre Kirkegård”. (I brug til 1941. Nedrevet 1967).