Papirfabrikkens vandtårn

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning
Luftfoto af området ved Silkeborg Papirfabrik med den nybyggede PM3-bygning og vandtårnet langs med den udrettede Remstrup Å, ca. 1935.

Papirfabrikkens vandtårn indgår i et bygningskompleks langs med Remstrup Å, der blev opført i 1935 i datidens moderne funkisstil. Bygningen gik også under navnet "PM3-bygningen".

Den blev opført i forbindelse med en større modernisering af fabrikken og fabriksanlægget. Bygningen rummede den store nyanskaffede 3. papirmaskine (PM3), som man importerede fra et belgisk firma

Det markante tårn placeret i sydenden af bygningen sikrede vand til fabrikkens vidtforgrenede produktion – dog blev størstedelen af vandet sendt til PM3, hvortil der pumpedes ti m3 vand i minuttet.

Vandtårnet har samme højde som Rundetårn (ca. 40 m) og netop højden skulle sikre at vandet fik det rette tryk. Vandet blev taget ind fra åen/havnen i et pumpehus, der lå der hvor musikhuset senere kom til at ligge. Derefter blev det renset i et stort stenfilter, der var placeret i underetagen, hvor Papirmuseet nu ligger. Via to pumpestationer sendtes vandet så op i toppen af tårnet. Ved hver pumpestation var der installeret to pumper, som hver kørte en uge ad gangen – på denne måde sikrede man en stabil vandtilførsel.

Ved omdannelsen af papirfabriksområdet efter fabrikkens lukning i 2000 blev vandtårnet en del af de nyetablerede hotel.